Lov om finansiel virksomhed § 124 stk. 4 - Frist til at opgøre individuelt solvensbehov - Capinordic Bank A/S

30-01-2010

Finanstilsynets afgørelse af 30. januar 2010

Bestyrelse og direktion for
Capinordic Bank A/S
Standvejen 58
2900 Hellerup

Opgørelse af bankens solvensbehov

Finanstilsynet har i brev af 22. januar 2010 i forlængelse af møde i tilsynet den 21. januar 2010 bedt banken hurtigst muligt og senest den 29. januar 2010 udarbejde og sende en solvensbehovsopgørelse, jf. § 124, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, som tager højde for bankens risici.

Banken har på møde i tilsynet den 29. januar 2009 overbragt og redegjort for et udkast til solvensbehovsopgørelse af samme dato, hvor banken anfører: ”Der er på nuværende ikke indregnet et solvenstillæg til de anlagte retssager. Vores advokater arbejder på at vurdere tvisterne vedrørende [udeladt]” (bankens fremhævelse af ikke). Banken har videre i brevet til tilsynet kort gennemgået de enkelte tvister, der samlet udgør et ganske anseeligt beløb.

[Udeladt] Banken skal medregne disse risici i solvensbehovet. Finanstilsynet anfører i vejledning om tilstrækkelig basiskapital og solvensbehov for pengeinstitutter af 18. januar 2010, at det er vigtigt, at det enkelte institut forholder sig til egne risici, erfaringer og data. Det enkelte institut skal således altid begrunde sine beregningsmetoder. Der skal være fyldestgørende dokumentation for, at opgørelsen er sket på passende forsigtig vis og afspejler et stressniveau, som er usandsynligt men ikke helt utænkeligt.

Finanstilsynet meddeler banken en ny frist, således at banken hurtigst muligt og senest den 3. februar 2010 kl. 16.00 skal udarbejde og sende en solvensbehovsopgørelse, jf. § 124, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, som tager højde for samtlige bankens risici (herunder retssager).

Det fremgår af bankens udkast til solvensbehovsopgørelse af 29. januar 2010, som tilsynet endnu ikke har taget nærmere stilling til, at banken opgør et solvensbehov på 322,3 mio. kr. (hvortil kommer retssager, jf. ovenfor). Banken opgør sin basiskapital pr. 31. december 2009 til 191,7 mio. kr., således at banken oplyser, at den har et yderligere kapitalbehov på 130,6 mio. kr. opgjort uden retssager som nævnt.

Banken har i brev af 29. januar 2010 – som nærmere drøftet på mødet med tilsynet samme dato – anmodet om en frist på 30 dage til at retablere bankens egenkapital. Banken har begrundet dette med en række iværksatte tiltag. Finanstilsynet vurderer, at sagen har en karakter, som ikke på det foreliggende grundlag giver mulighed for at imødekomme bankens ønske om en frist på 30 dage.

Finanstilsynet meddeler i henhold til lov om finansiel virksomhed § 225, stk. 1, banken en frist til den 3. februar 2010 kl. 16.00 til på ny at opfylde solvenskravet. Tilsynet bemærker, at solvenskravet omfatter det af banken opgjorte kapitalbehov på 130,6 mio. kr. med tillæg af det kapitalbehov, som er forbundet med retssager, som indebærer risiko for banken, jf. nærmere ovenfor. Finanstilsynet vil tage stilling til en eventuel fristforlængelse, såfremt banken anmoder herom.

For en ordens skyld bemærkes, at tilsynets nærmere gennemgang af bankens solvensbehovsopgørelse kan indebære, at tilsynet fastsætter et højere individuelt solvenskrav, jf. § 124, stk. 5, i lov om finansiel virksomhed, end banken har opgjort. Videre kan tilsynet pålægge et pengeinstitut at foretage nedskrivninger af aktiver m.v. til brug for opgørelsen af basiskapitalen, jf. § 124, stk. 6, i lov om finansiel virksomhed.

Det bemærkes, at fristen gives på betingelse af, at bankens bestyrelse og direktion ikke foretager usædvanlige dispositioner, og at banken over for Finansiel Stabilitet A/S erklærer, at banken ønsker at overdrage sin virksomhed til en køber anvist af Finansiel Stabilitet A/S, hvis ikke kapitalen er retableret inden udløbet af fristen, jf. § 7 i lov om finansiel stabilitet. Banken skal indsende den nævnte erklæring til Finansiel Stabilitet A/S snarest muligt og senest den 3. februar 2010 kl. 16.00.

Finanstilsynets afgørelser kan, senest 4 uger efter at afgørelsen er modtaget, indbringes for Erhvervsankenævnet, Kampmannsgade 1, Postboks 2000, 1780 København V, tlf. 33 30 76 22, jf. § 372, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed. Det er forbundet med et gebyr at klage til Erhvervsankenævnet.

Denne afgørelse er truffet af Finanstilsynet efter proceduren i § 7 i bekendtgørelse for forretningsorden for Det Finansielle Virksomhedsråd. Udgangspunktet efter lov om finansiel virksomhed § 354a er, at afgørelsen offentliggøres. Offentliggørelsen kan udskydes, hvis banken mener, at en offentliggørelse kan skade banken. Finanstilsynets offentliggørelse vil afvente en meddelelse fra banken. 

Finanstilsynet henleder opmærksomheden på, at oplysninger om væsentlige forhold, som kan antages at få betydning for kursdannelsen på bankens moderselskabs aktier, hurtigst muligt skal offentliggøres, jf. § 27 i lov om værdipapirhandel m.v. Offentliggørelsen skal ske i overensstemmelse med reglerne i § 27 a i lov om værdipapirhandel.

Finanstilsynet henleder opmærksomheden på, at et noteret selskab i henhold til § 27, stk. 1, i lov om værdipapirhandel m.v. er forpligtet til at offentliggøre intern viden, jf. § 34, stk. 2, umiddelbart efter, at de pågældende forhold foreligger, eller den pågældende begivenhed er indtrådt, selvom forholdet eller begivenheden ikke er formaliseret. Betydelige ændringer i allerede offentliggjort intern viden skal ligeledes offentliggøres umiddelbart efter, at disse ændringer er indtrådt og gennem samme kanal, som blev anvendt ved offentliggørelsen af den oprindelige information. Finanstilsynet oplyser, at en udsteder i henhold til samme lovs § 27, stk. 6, kan udsætte offentliggørelsen af intern viden, for ikke at skade sine berettigede interesser. Anvendelsen af denne bestemmelse forudsætter, at udsættelsen af informationen ikke vil vildlede offentligheden, og at det sikres, at denne viden behandles fortroligt. Hvis bankens moderselskab vælger at udsætte offentliggørelse under henvisning til lovens § 27, stk. 6, skal der straks rettes henvendelse til Finanstilsynet.

Henset til at banken i forbindelse med samtlige drøftelser og korrespondance i indeværende uge har været repræsenteret af direktør Henrik Vad, som også er direktør i bankens moderselskab, anser Finanstilsynet moderselskabet for orienteret om de ovenfor anførte kapitalmarkedsretlige problemstillinger.

Dette brev sendes i kopi til bankens revisorer og Finansiel Stabilitet A/S.

Venlig hilsen

Flemming Nytoft Rasmussen

Senest opdateret 13-08-2012