Redegørelse om inspektion i Merkur, Den Almennyttige Andelskasse

26-03-2013

 

Indledning

Finanstilsynet var i februar 2013 på inspektion i Merkur, Den Almennyttige Andelskasse.

Undersøgelsen var en fuld undersøgelse, hvor alle væsentlige områder i andelskassen blev gennemgået.

Sammenfatning og risikovurdering

Andelskassens forretningsmodel er koncentreret om traditionelle udlåns- og indlånsprodukter dog med et særligt fokus på udlån til projekter og virksomheder med sociale, kulturelle og miljømæssigt formål.

Andelskassens udlån til erhverv udgør ca. 70 pct. af det samlede udlån, hvilket er over gennemsnittet for institutter i gruppe 3, som er på 55 pct.

Andelskassens tabskapacitet ligger under gennemsnittet for gruppe 3 institutter. Andelskassens akkumulerede nedskrivninger ligger ligeledes under gennemsnittet for gruppe 3 institutter.

Finanstilsynet gennemgik på undersøgelsen andelskassens 61 største engagementer, samt andelskassens engagementer med direktionen og bestyrelsen. Andelskassens 61 største engagementer svarede til ca. 38 pct. af andelskassens samlede udlånsmasse.

11 af 61 gennemgåede engagementer havde objektiv indikation for værdiforringelse (OIV). Finanstilsynet fandt i 3 af disse engagementer behov for yderligere nedskrivninger på samlet ca. 6,2 mio. kr. Finanstilsynet vurderede i 2 af disse tilfælde, at andelskassen var for optimistisk i sine forventninger til kundernes fremtidige betalingsevne.

Finanstilsynet gav endvidere en risikooplysning vedrørende andelskassens relativt høje andel af udlån til skoler og institutioner, som udgør ca. 16 pct. af det samlede udlån. Andelskassen bør i disse engagementer være særlig opmærksom på værdiansættelsen, da ejendommene kan være svære at realisere på grund af manglende alternative anvendelsesmuligheder.

Andelskassen bør generelt være tættere på vurdering af værdien af pant i fast ejendom, i tilfælde hvor kundens resultater er negative eller beskedne. Finanstilsynet konstaterede i flere tilfælde, at den bogførte værdi af ejendomme forekommer urealistisk høj, og at en mere realistisk ejendomsvurdering ændrer kapitalforholdene markant.

Ved undersøgelsen gav Finanstilsynet et enkelt påbud på markedsrisikoområdet, et på kreditområdet, og et på it-området.

Andelskassen havde pr. 31. december 2012 opgjort det individuelle solvensbehov til 10,5 pct. efter 8+ modellen inkl. nye nedskrivninger påbudt ved undersøgelsen. Finanstilsynet vurderede på baggrund af undersøgelsen, at det af andelskassen opgjorte solvensbehov er tilstrækkeligt. Den faktiske solvens udgjorde 14,6 pct.

 

Senest opdateret 26-03-2013