Indledning
Finanstilsynet var i april måned på inspektion i Sparekassen Faaborg A/S.
Inspektionen var en funktionsundersøgelse, hvor udvalgte, væsentlige risikoområder blev gennemgået. Finanstilsynet gennemgik bestyrelsens og direktionens arbejde, kreditområdet, likviditetsområdet, samt sparekassens solvens og kapitaldækning.
Sammenfatning og risikovurdering
Sparekassens forretningsmodel består primært i at betjene privatkunder og mindre og mellemstore erhvervskunder på Fyn. Sparekassen har dog også en del ejendomsrelaterede engagementer uden for markedsområdet.
Sparekassens udlånseksponering mod erhverv udgør ca. 71 pct., hvilket ligger væsentligt over gennemsnittet på ca. 54 pct. i gruppe 3 institutterne. Eksponeringen mod ejendomsengagementer er høj og ligger på 23,9 pct. pr. 31. december 2012.
Finanstilsynet gennemgik på undersøgelsen i alt 205 engagementer bestående af de 46 største engagementer, udvalgte stikprøver samt alle engagementer med direktion og bestyrelse. De gennemgåede engagementer svarede til 49,2 pct. af sparekassens samlede udlånsengagementer.
Der var objektiv indikation for værdiforringelse (OIV) på 25 af de 46 største engagementer, svarende til 58 pct. af volumen, og det er således Finanstilsynets vurdering, at boniteten blandt de største engagementer er ringere end i sammenlignelige institutter.
Sparekassen har fortsat en række store svage engagementer med datterselskaber og aktionærer, der dog er nedbragt siden sidste undersøgelse.
Finanstilsynet fandt samlet nye nedskrivninger for 14,1 mio. kr. Sparekassen nedskrev det fulde beløb i regnskabet for 1. kvartal 2013.
Finanstilsynet konstaterede flere tilfælde, hvor engagementernes risikovægte ikke var opgjort korrekt, hvilket medførte en forøgelse af de risikovægtede poster. Finanstilsynet bad sparekassen undersøge sagen nærmere, da det skulle klarlægges hvorvidt fejlene skyldes sparekassen eller tredjepart. Finanstilsynet afventer stadig en endelig afklaring af problemstillingen.
Sparekassen havde ved udgangen af marts 2013 opgjort det individuelle solvensbehov til 11 pct. Finanstilsynet vurderede på baggrund af undersøgelsen, at solvensbehovet var tilstrækkeligt.
Sparekassens faktiske solvens ultimo marts 2013 udgjorde 14,6 pct., og sparekassens solvensoverdækning er således beskeden i forhold til sammenlignelige institutter. Endvidere har sparekassen kapitalelementer, der på grund af snarlig nedvægtning ikke kan indregnes i solvensen i samme grad længere.
Finanstilsynet fandt på kredit- og likviditetsområdet flere eksempler på, at sparekassen ikke havde fastsat kontrollerbare grænser i instruksenerne til medarbejdere. Derudover var der flere eksempler på, at der var blevet videredelegeret beføjelser, som overskred de beføjelser, som den pågældende selv havde modtaget. Sparekassen fik en række påbud herom.