Lov om værdipapirhandel m.v. § 35 om aktieoptionsprogrammer for medarbejdere
24-07-2003Finanstilsynets afgørelse af 12. juli 2004 om aktieoptionsprogrammer for medarbejdere
Sagsfremstilling
Et selskab har henvendt sig til Finanstilsynet med en forespørgsel vedrørende lovens forbud mod insiderhandel i en situation, hvor en børsnoteret virksomhed har et aktieoptionsprogram for sine medarbejdere. Programmet giver medarbejderen mulighed for på et givent og på forhånd aftalt tidspunkt enten at erhverve aktier til en forudbestemt kurs eller at kræve differenceafregning af værdien mellem den forudbestemte kurs og kursen på udnyttelsesdagen.
Det er i afgørelsen forudsat, at medarbejderen på tidspunktet for udnyttelsen af optionen, dvs. erhvervelse af aktier henholdsvis differenceafregning, er i besiddelse af intern viden vedrørende selskabet, at selskabet har en tilsvarende viden, samt at den interne viden kan være kurspåvirkende.
Afgørelse/begrundelse
Finanstilsynets afgørelse indeholdt følgende: "Begrebet værdipapirer er afgrænset i lovens § 2; optioner knyttet til aktier i et børsnoteret selskab er omfattet af bestemmelsen.
Forbuddet mod insiderhandel findes i lovens kapitel 10. Anvendelsesområdet for reglerne i dette kapitel afgrænses af § 34, stk. 1, der, jf. § 2, ikke er begrænset til finansielle kontrakter, hvor der skal ske fysisk overdragelse af et underliggende værdipapir. Bestemmelsen (og dermed kapitlet) omfatter således optioner knyttet til aktier i et børsnoteret selskab, både når optionen giver mulighed for køb af aktier og når den giver mulighed for differenceafregning.
Forbuddet mod insiderhandel findes i § 35, stk. 1, hvorefter køb, salg og tilskyndelse til køb eller salg af et værdipapir ikke må foretages af nogen, der har intern viden, som kan være af betydning for handelen.
Ved køb og salg forstås traditionelt en aftale om overdragelse af et formuegode mod et vederlag i penge. I den finansielle terminologi anvendes imidlertid ofte begreberne "køb" og "salg" i forbindelse med indgåelse af afledte finansielle kontrakter som f.eks. optioner og futures, og det er Finanstilsynets opfattelse, at det er denne finansielle terminologi, der skal lægges til grund.
I relation til spørgsmålet om insiderhandel er det Finanstilsynets opfattelse, at den relevante transaktion finder sted ved den oprindelige erhvervelse af optionen (her: arbejdstagerens tildeling af optionen). Det er på dette tidspunkt, at spørgsmålet om insiderhandel skal overvejes.
Insiderhandel er imidlertid som udgangspunkt ikke relevant i forbindelse med medarbejderens udnyttelse af optionen.
Såfremt der sker udnyttelse i form af differenceafregning, er det Finanstilsynets opfattelse, at der reelt er tale om en opgørelse af poster på et forud fastsat tidspunkt i henhold til en tidligere indgået kontrakt. Der er således ikke tale om et køb/salg i § 35's forstand, hvilket medfører, at der ikke kan være tale om insiderhandel. Hertil kommer den konkrete informationsparitet, der ligeledes støtter dette resultat.
I tilfælde af udnyttelse i form af køb af aktier er købskursen forudbestemt og uafhængig af den aktuelle markedssituation. Endvidere er der konkret tale om informationsparitet mellem de to parter (arbejdstager og arbejdsgiver). På denne baggrund er det Finanstilsynets vurdering, at der konkret ikke kan være tale om insiderhandel.
Det skal understreges, at Finanstilsynet i forbindelse med ovennævnte fortolkninger har taget udgangspunkt i såkaldte "typiske" situationer. Det kan på denne baggrund ikke afvises, at konkrete situationer vil være i strid med bestemmelsen.
Afslutningsvist skal det anføres, at den endelige stillingtagen til de ovennævnte spørgsmål henhører under domstolene."
Senest opdateret 06-09-2004