Redegørelse vedrørende ordinær inspektion i ArthaScope Kapitalforvaltning A/S

01-05-2025

Finanstilsynet har i november 2024 gennemført en inspektion i ArthaScope kapitalforvaltning A/S (herefter ”ArthaScope”). Finanstilsynet har gennemført en ordinær inspektion, hvor selskabets forretningsmodel, porteføljepleje- og værdiansættelsesfunktioner, risikostyring og compliance samt håndtering af interessekonflikter er gennemgået.

Sammenfatning og risikovurdering

ArthaScope har tilladelse som forvalter af alternative investeringsfonde og har en række alternative investeringsfonde under forvaltning, som er basis for porteføljepleje og investeringsrådgivning for velhavende detailkunder. Selskabet forvalter dels åbne blandede fonde med bl.a. børsnoterede aktiver og illikvide investeringer, dels lukkede fonde med et bredt udvalg af strategier.

Finanstilsynets inspektion viste, at kvaliteten af beslutningsgrundlaget forud for væsentlige beslutninger er utilstrækkelig, og at der kun i begrænset omfang er dokumenterede drøftelser i forbindelse med beslutningerne. Desuden viste inspektionen, at selskabets styringsdokumenter ikke er tilstrækkeligt operationelle og dækkende for selskabets konkrete behov. Det indebærer en forhøjet risiko for, at investorernes interesser ikke varetages. Finanstilsynet har derfor påbudt ArthaScope at styrke virksomhedsstyringen i form af styringsdokumenter, beslutningsgrundlag og drøftelser samt styrke den administrative praksis omkring dokumentation.

Inspektionen viste endvidere, at selskabet ikke har udvist tilstrækkelig omhu i forbindelse med udvælgelse, analyse og vurdering forud for beslutninger om investeringer. Selskabet kunne dokumentere enkelte eksempler på analyser, men inspektionens samlede billede er, at der som regel ikke udføres egentlige analyser, der er uafhængige af projektudbyderen. Hvor der er gennemført analyser, er dokumentationen for den gennemførte analyse utilstrækkelig. Uden tilstrækkelig omhu er der øget risiko for, at investeringerne ikke sker i investorers interesser. Finanstilsynet har derfor påbudt ArthaScope at udvise fornøden omhu i forbindelse med udvælgelse og løbende forvaltning af investeringer.

Selskabet har ikke afsat tilstrækkelige ressourcer til risikostyringsområdet. Risikorapporterne til bestyrelsen har hovedsageligt en standardiseret summarisk karakter, uden at det kvantitative indhold bearbejdes og ledsages af konklusioner om risikoudviklingen. Det betyder, at risikorapporterne har begrænset værdi som grundlag for bestyrelsens drøftelse af risikoudviklingen. Desuden er der ikke udarbejdet tilstrækkelige handlingsplaner i forbindelse med brud på fondenes risikogrænser, hvilket indebærer en risiko for, at en alvorlig situation forværres yderligere, uden at der implementeres afhjælpende foranstaltninger.

Finanstilsynet har derfor påbudt ArthaScope at styrke selskabets risikostyringsfunktion, herunder sikre tilstrækkelige ressourcer, styrke rapporteringen og udarbejde handlingsplaner for de fonde, hvor der er brud på risikogrænser.

Selskabet fik desuden påbud om at styrke procedurerne for værdiansættelsesfunktionen og for produktgodkendelse og produktstyring.

En gennemgang af selskabets håndtering af interessekonflikter viste, at selskabet har undladt at identificere en væsentlig interessekonflikt vedrørende valg af og betaling for serviceydelser til depositaren, hvor selskabet har en interesse i en høj betaling. Selskabet har valgt en depositar for de forvaltede fonde, som er koncernintern, og som derfor deler ejerskab og de facto ledelse med selskabet. Selskabet har også undladt at identificere en anden væsentlig interessekonflikt forbundet med, at selskabets åbne fonde i vid udstrækning investerer i selskabets egne lukkede fonde. Selskabet har derved skabt en række væsentlige interessekonflikter, som det ikke har håndteret tilstrækkeligt, idet det har undladt at mitigere væsentlige interessekonflikter samt at oplyse investorer om dette.

Finanstilsynet har derfor påbudt ArthaScope at identificere alle relevante interessekonflikter og indføre tilstrækkelige tiltag med henblik at mitigere og forhindre interessekonflikter, herunder særligt interessekonflikterne i relation til valg af depositar og de åbne fondes investering i selskabets egne lukkede fonde.

Finanstilsynet har endvidere påbudt ArthaScope at have en tilstrækkelig og dækkende politik med tilhørende procedure for håndtering af interessekonflikter, herunder sikre et fyldestgørende interessekonfliktsregister.

Finanstilsynet har desuden påbudt ArthaScope at oplyse investorerne klart og dækkende om alle identificerede interessekonflikter, herunder om deres potentielle skadevirkning.