Redegørelse om inspektion i Gartnernes Forsikring GS, Dansk Jordbrug

12-03-2021

Finanstilsynet var i november 2020 på ordinær inspektion i Gartnernes Forsikring GS, Dansk Jordbrug. På inspektionen blev de væsentlige områder gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering. Inspektionen omfattede selskabets forretningsmodel, outsourcing, genforsikring, hensættelser, investeringer, kapitalkrav, kapitalgrundlag, kapitalplan, kapitalnødplan, IT, bestyrelse og ledelsessystemet.

Sammenfatning og risikovurdering

Gartnernes Forsikring GS, Dansk Jordbrug er et gensidigt gruppe 1-forsikringsselskab, som forsikrer private, erhverv og gartnerier i hele Danmark.

Politikker og retningslinjer
Finanstilsynet konstaterede, at selskabet manglede en politik for værdiansættelsesprocessen.  Finanstilsynet konstaterede desuden, at selskabet ikke havde udarbejdet alle de påkrævede retningslinjer til de vedtagne politikker, herunder vedrørende risikostyring. Finanstilsynet vurderede derudover, at selskabets politik for IT-sikkerhed ikke på alle områder var tilstrækkeligt fyldestgørende.

Finanstilsynet gav derfor selskabet påbud om at udarbejde en politik for værdiansættelsesprocessen og de manglende retningslinjer, og om at opdatere sin politik for IT-sikkerhed.

Outsourcing
Finanstilsynet vurderede, at selskabets politik for outsourcing ikke var udformet på en måde, så den i tilstrækkelig grad tog højde for, hvorledes outsourcing havde betydning for selskabets virksomhed. Det fremgik heller ikke af politikken, hvorledes selskabet ville overvåge de outsourcede aktiviteter. Finanstilsynet vurderede desuden, at én af selskabets outsourcingaftaler ikke var udformet, så den opfyldte reglerne for outsourcing.

Finanstilsynet gav derfor selskabet påbud om at opdatere sin politik for outsourcing og om at opdatere én af selskabets outsourcingaftaler.

Investering
Finanstilsynet vurderede, at selskabets porteføljeforvaltningsaftale gav mulighed for, at porteføljeforvalteren kunne bryde en grænse i selskabets investeringspolitik. Finanstilsynet vurderede derudover, at selskabet manglede at modtage rapportering på et benchmark. Endeligt vurderede Finanstilsynet, at selskabets investeringspolitik manglede at definere et benchmark for afkastet af en obligationsportefølje. Selskabet modtog derfor påbud om at rette op på forholdene.

Solvens
Finanstilsynet konstaterede, at selskabet manglede at indregne modpartsrisiko fra valutaforwards i opgørelsen af solvenskapitalkravet. Finanstilsynet vurderede desuden, at selskabets anvendelse af eksterne kreditvurderingsbureauer (ECAI) i opgørelsen af solvenskapitalkravet ikke i alle tilfælde levede op til lovgivningen. Selskabet modtog derfor påbud om at rette op på forholdene.

Solvensoverdækning
Selskabet havde en solvensoverdækning på 245 pct. ved udgangen af 3. kvartal 2020.

Senest opdateret 12-03-2021