Redegørelse om Sparekassen Østjylland

02-05-2016

Sparekassen Østjylland, der brød sammen i 2012, havde store eksponeringer mod både ejendomme og landbrug. Den negative udvikling i de to erhverv førte sammen med væsentlige mangler på kreditområdet til store tab, fremgår det af Finanstilsynets redegørelse om sparekassen.

 

Sparekassen Østjylland havde særligt i perioden 2005-2007 en meget høj udlånsvækst på mellem 29 og 52 pct. årligt og en kraftigt stigende ejendomseksponering. Sparekassen havde kort før den finansielle krise også udvidet markedsområdet med en række ejendomseksponeringer uden for lokalområdet, fortrinsvis K/S-eksponeringer, hvor ejendommene var beliggende i Danmark, England og Tyskland.  

Finanskrisen og den økonomiske udvikling inden for ejendomme og landbrug indvirkede negativt på sparekassens nedskrivninger og resultater. Sparekassen havde fra 2008 og frem høje nedskrivninger og negative resultater.  

Finanstilsynet introducerede i 2010 tilsynsdiamanten, der fastlægger en række særlige risikoområder med angivne grænseværdier, herunder for udlånsvækst, som pengeinstitutter som udgangspunkt bør ligge inden for. Sparekassens udlånsvækst lå over tilsynsdiamantens grænseværdi i flere af årene 2001-2008. 

Finanstilsynet har i forbindelse med sammenbruddet i Sparekassen Østjylland vurderet, om der var grundlag for at politianmelde ledelsen. Finanstilsynet har i den forbindelse konstateret, at der var en høj grad af risikovillighed, og at der var væsentlige mangler på kreditområdet. Finanstilsynet har dog på grundlag af erfaringerne fra andre sager vurderet, at der samlet set ikke var grundlag for en politianmeldelse.

 

 

Læs hele redegørelsen her

 

Senest opdateret 02-05-2016