1. Beskrivelse af sagen
Der er tale om et pengeinstitut, som for 2005 skal aflægge koncernregnskab efter de internationale regnskabsstandarder, og som har oplyst, at moderselskabsregnskabet forventeligt vil blive aflagt efter de danske regnskabsregler i lov om finansiel virksomhed og regnskabsbekendtgørelsen for pengeinstitutter m.v. Der er i forhold til denne problemstilling ikke forskel på de internationale regnskabsstandarder og de omtalte danske regnskabsregler, hvorfor afgørelsen er relevant i forhold til begge regelsæt.
Sagen omhandlede, hvorvidt instituttets metode for inddeling af udlån i grupper var i overensstemmelse med reglerne herfor. Fondsrådets kontrol tog ikke udgangspunkt i en konkret års- eller delårsrapport, men byggede på en gennemgang af instituttets praksis.
Ved gruppeinddelingen af udlån anvendte instituttet en kreditrating som stort set eneste grundlag. Konsekvensen var, at udlån i samme grupper var lige følsomme, men ikke nødvendigvis påvirkedes af de samme forhold.
2. Retligt grundlag
Det følger af IAS 39, afsnit 59 og regnskabsbekendtgørelsens § 53, stk. 3, at der er objektiv indikation for, at en gruppe af udlån er værdiforringet, hvis observerbare data indikerer, at der er et målbart fald i de forventede fremtidige betalinger fra gruppen af udlån siden den oprindelige indregning af udlånene - også selvom faldet endnu ikke kan identificeres på individuelle udlån i gruppen - herunder:
· Forværring af betalingsmønstret fra låntagerne i en gruppe eller
· Nationale eller lokaløkonomiske forhold, som korrelerer med omfanget af betalingssvigt på udlånene i en gruppe.
Af IAS 39, afsnit AG87, fremgår, at udlån med henblik på gruppevis vurdering skal grupperes på basis af ens kreditrisikokarakteristika, som er indikerende for låntagers evne til at betale ved forfald i henhold til det kontraktlige aftalte. To eksempler på grundlag for gruppering anføres:
· På basis af en kreditrisikovurdering (rating) eller
· På basis af en segmenteringsproces som tager hensyn til aktivtype, branche geografisk beliggenhed, sikkerhedstyper, restancestatus og andre relevante faktorer.
Af IAS 39, afsnit AG89, fremgår blandt andet, at skøn over ændringerne i de fremtidige betalingsstrømme skal reflektere og være retningsbestemt konsistente med ændringer i de tilknyttede observerbare data fra periode til periode såsom ændringer i arbejdsløshedsprocenten, ændringer i ejendomspriser, ændringer i varepriser, betalingsstatus eller andre faktorer, som er indikerende for indtrådte tab i en gruppe og størrelsen heraf. Den anvendte metode og de anvendte forudsætninger skal gennemgås regelmæssigt for at reducere enhver forskel mellem tabsforventninger og de faktiske tabserfaringer.
Af IAS 39, afsnit BC 122, fremgår, at der kan anvendes flere forskellige metoder ved gruppeinddelingen og beregningen af de gruppevise nedskrivninger. Det nævnes, at udlån kan grupperes f.eks. på basis af en eller flere af følgende karakteristika:
· Skønnet sandsynlighed for betalingssvigt eller kreditrisikokarakterer (grades/rating)
· Type (f.eks. lån mod pant i fast ejendom, kreditkort-lån,
· Geografisk beliggenhed
· Sikkerhedstype
· Modpartstyper/samhandelspartnere (f.eks. forbrugere, erhverv, offentlige)
· Restancestatus
· Alder (maturity)
Det fremgår videre af afsnittet, at mere sofistikerede kreditrisiko-modeller eller metoder til brug ved estimering af de forventede fremtidige betalingsstrømme vil kunne kombinere flere af de nævnte faktorer.
Af IAS 39, afsnit BC 123, fremgår, at metoden for gruppevis vurdering som minimum skal sikre, at udlån bliver allokeret til grupper af udlån, som har lignende kreditrisikokarakteristika.
3. Fondsrådets vurdering
Det var Fondsrådets vurdering, at der ikke kan stilles krav om, at gruppeinddelingen skal foretages således, at udlån i samme gruppe er lige påvirkelige og påvirkes af de samme forhold. På den baggrund var det Fondsrådets vurdering, at bankens metode - efter hvilken udlån i samme gruppe er lige følsomme/påvirkelige, men ikke nødvendigvis afhængige af de samme forhold - opfylder minimumskravene for gruppeinddeling af udlån.
4. Fondsrådets afgørelse og reaktion
Fondsrådet anfægtede ikke bankens metode for inddeling af udlån i grupper.