Vigtigt med korrekte CFI-koder

04-06-2021

De såkaldte CFI-koder anvendes til at klassificere finansielle instrumenter. CFI-koder anvendes i stigende omfang både regulatorisk og af virksomhederne til at opgøre deres eksponeringer over for forskellige typer finansielle instrumenter.

CFI-koder (Classification of Financial Instruments) skal gøre det let at identificere et finansielt instruments egenskaber. Koden består af seks bogstaver, hvor hvert bogstav angiver et specifikt kendetegn ved instrumentet. Det første bogstav angiver aktivklassen (f.eks. aktie, gældsinstrument, future osv.), hvorefter det bliver mere og mere granulært. F.eks. angiver CFI-koden DBFTFR, at instrumentet er et gældsinstrument (D), mere specifikt en obligation (B), der giver en fast rente (F) og har en statsgaranti (T). Løbetiden er fast (F) og ejerforholdet ligger hos den, som udsteder har registreret som ejer (R). Tildelingen af CFI-koder sker med afsæt i den internationale standard ISO 10962.

Informationen i CFI-koden giver brugerne mulighed for nemt at identificere forskellige egenskaber hos et instrument, men også på tværs af instrumenter, så de f.eks. kan gruppere instrumenterne herefter. Det kan være relevant for en bank, der vil opgøre sine eksponeringer, eller for reguleringsmyndighederne i forbindelse med deres overvågning af markederne.

CFI-koder anvendes regulatorisk

Reguleringsmyndighederne anvender i stigende grad CFI-koderne i deres arbejde. Det gælder både ift. derivattransaktioner indrapporteret iht. EMIR-forordningen og ved transaktionsrapporter for værdipapirhandel iht. MiFIR-forordningen.

CFI-koden anvendes også til at bestemme kravene til handelsgennemsigtighed for instrumentet. Dertil er der en afledt effekt på andre instrumenter, fordi koden i ESMA’s transparensberegninger bestemmer i hvilken instrumentgruppe, at instrumentets handelsoplysninger skal indgå. Disse beregninger fastsætter for forskellige instrumenter, hvornår en ordre eller handel er så stor, at den nationale kompetente myndighed kan tillade lempeligere gennemsigtighedskrav. Hvis et instrument har forkert CFI-kode, bevirker det altså, at transparensberegningerne foretages på et forkert datagrundlag, hvilket kan berøre handelsgennemsigtigheden for en lang række instrumenter.

Tildeling af korrekt CFI-kode

Der er en række parter involveret i processen med at tildele et instrument en CFI-kode.

VP Securities A/S har i sin egenskab som dansk ”national numbering agency” eneret på tildeling af CFI-koder for finansielle instrumenter, der oprettes med en ISIN-kode, der begynder med DK eller FO. Størstedelen af danske og færøske finansielle instrumenter får dermed tildelt en CFI-kode af VP Securities.

VP Securities anvender en række stamdata, som den udstederansvarlige leverer og vedligeholder på vegne af udsteder. Udstederansvarlige er typisk store banker, der udbyder noteringsservices.

I tildelingsprocessen kan der ske fejl som følge af forkert fortolkning af ISO-standarden, som på visse områder er meget kompleks, eller pga. forkerte, upræcise eller mangelfulde oplysninger om stamdata. For at sikre kvaliteten er det derfor vigtigt, at udsteder, som kender produktet indgående, kontrollerer, at CFI-koden er korrekt.

Hvis ændringer i ISO-standarden eller rettelser af fejl giver anledning til en ny CFI-kode, skal de relevante parter være opmærksomme på at få knyttet den nye, korrekte CFI-kode til instrumentet. Det gælder bl.a. for datacentraler, banker, udstederansvarlige og markedspladser.

Ud fra et regulatorisk synspunkt er markedspladserne særligt vigtige, da de leverer CFI-koder til ESMA’s transparenssystem og referencedatasystem, som på en ensartet måde beskriver de karakteristika, der gør sig gældende for det enkelte finansielle instrument. Det er derfor essentielt, at markedspladserne leverer den senest opdaterede version af instrumentet, så referencedatasystemet repræsenterer markedet bedst muligt.

 

Senest opdateret 04-06-2021