Redegørelse om påbud til Skandia Livsforsikring A/S – utilstrækkelig risikostyring

27-03-2012

1. Indledning

Finanstilsynet har undersøgt Skandia Livsforsikring A/S’ metoder og procedurer for risikostyring. Undersøgelsen er sket på baggrund af en henvendelse fra selskabet om, at det individuelle solvensbehov pr. 31. december 2011 oversteg basiskapitalen. Selskabet har efterfølgende genoprettet sin økonomiske stilling ved at overgå til Finanstilsynets justerede rentekurve af 5. december 2011.

2. Sammenfatning

Det er Finanstilsynets vurdering, at selskabets metoder og procedurer for risikostyring er utilstrækkelige i forhold til at identificere, kvantificere, håndtere, overvåge og rapportere både nuværende og fremtidige risici. Finanstilsynet lægger vægt på, at både bestyrelse og direktion selv i en situation med negative markedsforhold kun har modtaget månedlig rapportering. Finanstilsynet har derfor påbudt selskabets bestyrelse og direktion at sikre, at risikostyringen forbedres.

Endvidere vurderer Finanstilsynet, at bestyrelsens beslutningsgrundlag i forbindelse med opgørelsen af det individuelle solvensbehov ikke er fyldestgørende, idet beslutningsgrundlaget ikke indeholder følsomhedsanalyser for eksempelvis renteændringer. Selskabets bestyrelse har på denne baggrund modtaget et påbud om at sikre, at selskabet udarbejder de nødvendige følsomhedsanalyser.

Skandia Livsforsikring skal endvidere udarbejde en detaljeret redegørelse for, hvordan risikostyringen vil blive forbedret i praksis.

Påbuddene er uddybet nedenfor.

Påbud om tilstrækkelig risikostyring, overvågning og rapportering

Selskabets bestyrelse har fastlagt, at den skal modtage månedlig rapportering vedrørende selskabets økonomiske status, hvilket bl.a. inkluderer regnskab, trafiklys og kapitalsituation.

Hverken selskabets direktion eller øvrige administration har iværksat hyppigere intern overvågning eller rapportering end svarende til den månedlige bestyrelsesrapportering.

Manglerne i risikostyringen har særligt vist sig i december måned 2011, hvor selskabets kapitalsituation på grund af markedsforholdene var på vej til at blive kritisk. De interne procedurer og overvågningen må generelt anses for at være utilstrækkelige og giver ikke selskabet mulighed for at overvåge, kontrollere eller i tilstrækkelig grad styre sine væsentligste risici.

Påbud om at udarbejde følsomhedsanalyser

Selskabets bestyrelse har 5. december 2011 revurderet metoden for opgørelse af det individuelle solvensbehov. I den forbindelse har bestyrelsen hverken modtaget eller efterspurgt følsomhedsanalyser, der ellers ville have belyst konsekvenserne af beslutningen, herunder effekten ved et yderligere rentefald.

Følsomhedsanalyser for alle væsentlige risici er en fast bestanddel af opgørelsen af det individuelle solvensbehov. I den konkrete situation ville relevante følsomhedsanalyser have givet selskabet et overblik over, hvor stort rente-/aktiekursfald selskabet kunne modstå, inden kapitalsituationen blev kritisk.

Senest opdateret 27-03-2012