Vurdering af likviditetsprogram
Fondsrådet har den 12. marts 2012 behandlet en forespørgsel om etablering af et program for handel med egne aktier til indre værdi fra et investeringsselskab, der er optaget til handel på Nasdaq OMX Copenhagen A/S. Fondsrådet kunne ikke godkende programmet, idet programmet blev anset for at være i strid med forbuddet mod kursmanipulation jf. § 38 og § 39 i lov om værdipapirhandel.
Investeringsselskabet har oplyst, at deres aktier er meget illikvide hvilket betyder, at børskurserne ikke altid er udtryk for aktiernes indre værdi. De aktier der omsættes, handles i perioder til kurser på mere end 10 % under indre værdi, hvilket betyder, at aktionærer, der gerne vil sælge, vil realisere et tab i forhold til aktiernes indre værdi. Tilstedeværelsen og den fortsatte opretholdelse af ovenstående markedskarakteristika udgør en ond spiral, hvor den manglende likviditet medfører en dårligere aktiekurs og er til skade for såvel aktionærer som potentielle aktionærer i investeringsselskabet. Det er investeringsselskabets opfattelse, at indre værdi (der offentliggøres dagligt) må anses for at afspejle aktiernes reelle værdi da investeringsselskabets aktiver består af børsnoterede papirer.
Det påtænkte program for handel med egne aktier skulle iværksættes ud fra et ønske om at skabe likviditet i aktierne og dermed en bedre kursfastsættelse. Dette skulle ske ved at investeringsselskabet indgik en market maker aftale med tredjemand og investeringsselskabet samtidigt stillede sig villig til at købe og sælge egne aktier til indre værdi, med et mindre procentfradrag. Programmets vilkår ville blive fuldt ud offentliggjort for markedet, hvilket ville sikre at kursdannelsen var klar og gennemskuelig. Likviditetsprogrammet ville bringe investeringsselskabet tættere på, hvad der gælder for investeringsforeninger fsva. løbende indløsning til indre værdi.
Finanstilsynet og Fondsrådet anerkender at programmet skulle etableres ud fra legitimt ønske om at skabe likviditet i aktien. Det er også tilladt for et selskab at indgå en market maker aftale med tredjemand, for dennes regning og risiko, for at skabe likviditet i aktien. Finanstilsynet og Fondsrådet kan imidlertid ikke godkende den del af det fremlagte likviditetsprogram, der vedrører opkøb af egne aktier til nær indre værdi, idet dette grundlæggende vil være i strid med § 38 og § 39 i lov om værdipapirhandel, da kursdannelsen i markedet ikke vil ske ved handel mellem parter med modsatrettede interesser, men i stedet vil blive fastsat af det udstedende selskab selv (via tredjemand). Dette finder Finanstilsynet og Fondsrådet vil være i strid med § 38 nr. 2 og 4, idet kursen vil blive holdt på et unormalt eller et kunstigt højt niveau. Det formodes, at kursniveauet kun kan fastholdes så længe selskabet vil købe egne aktier til nær indre værdi. Selskabets opkøb vil alene ske for at indsnævre spændet mellem indre værdi og markedskursen, hvilket Finanstilsynet ikke finder lovligt. Kursdannelsen i en aktie sker ud fra flere forhold bl.a. tidligere resultater og investorernes forventninger til selskabets fremtidige resultater, hvorfor indre værdi i sig selv ikke kan anses for markedskursen.
Finanstilsynet og Fondsrådet har således anset det fremlagte likviditetsprogram for at være i strid med forbuddet mod kursmanipulation.