Redegørelse om inspektion i Danske Bank A/S

30-06-2011

 

Indledning

Finanstilsynet var i april/maj 2011 på inspektion i Danske Bank A/S. Inspektionen var en opfølgningsundersøgelse af de tiltag, banken har iværksat efter Finanstilsynets inspektion i marts 2010 i forhold til risikoen på udlån til danske privatkunder og bankens kreditstyring på området.

Denne redegørelse offentliggøres efter reglerne i bekendtgørelse om finansielle virksomheders pligt til at offentliggøre Finanstilsynets vurdering af virksomheden.

Sammenfatning og risikovurdering

Finanstilsynet gennemgik ved inspektionen 250 udlånsengagementer i størrelsesintervallet fra 200.000 kr. til 10 mio. kr. Engagementerne var fordelt på flere forskellige stikprøver. 50 af engagementerne var udvalgt, fordi de havde særlige svaghedstegn ved undersøgelsen i 2010.

Banken har iværksat en række initiativer for at imødekomme Finanstilsynets kritik efter undersøgelsen i 2010, blandt andet en screening af 150.000 sager hvor kunder har fået bevilget et boliglån. Finanstilsynet vurderer, at tiltagene forekommer hensigtsmæssige, men at det er for tidligt at konkludere på effekten af dem.

Finanstilsynet vurderer ligesom ved inspektionen i 2010, at bankens nedskrivninger er i den lave ende af det interval, regnskabsreglerne giver mulighed for. Der er dog sket en vis forbedring.

Finanstilsynet påbød efter inspektionen i marts 2010 banken at forbedre sin model til vurdering af risikoen på privatkunder, så den bedre tager højde for en eventuel forringelse af udlånenes værdi. Det er tilsynets opfattelse, at bankens tiltag siden inspektionen i 2010 har forbedret modellen væsentligt, men at der fortsat er et vist forbedringsbehov.

Banken har fortsat en forstærket risiko fra lån, der er ydet uden afvikling eller med uhensigtsmæssig lang afvikling, men banken har iværksat tiltag for at rette op herpå via aftaler med kunderne.

Finanstilsynet gav ved inspektionen i marts 2010 banken påbud om at forbedre bevillingsgrundlag og kreditstyring, særligt med henblik på at identificere svagheder og sikre et passende opfølgningsniveau i engagementer med svaghedstegn. Bankens bevillingsgrundlag og kreditstyring af privatkunder, navnlig opfølgning, forekommer fortsat noget mangelfuld, men der er tegn på forbedringer i forhold til inspektionen i 2010. Det er tilsynets indtryk, at bankens identifikation af risici i svage sager er blevet bedre. Undersøgelsen viste, at banken har et efterslæb med hensyn til datakvalitet og udvikling af systemer til kreditområdet.

Finanstilsynet har påbudt banken at redegøre for forbedringer på områderne identificeret ved inspektionen.

Danske Bank koncernen har opgjort sit solvensbehov pr. 31. marts 2011 til 10,5 procent. Den faktiske solvens pr. 31. marts 2011 var 17,4 procent.

Inspektionen var en opfølgningsundersøgelse og har derfor ikke omfattet en gennemgang af bankens solvensbehov.

 

 

Senest opdateret 30-06-2011