Lov om betalingstjenester og elektroniske penge § 18 - Vurdering af egnethed som personligt ansvarlig for virksomhed med pengeoverførsel

29-08-2011

Finanstilsynets afgørelse af 22. august 2033. Sagen har været forelagt Det Finansielle virksomhedsråd.

Vurdering af [Udeladt]s egnethed som personligt ansvarlig for [Udeladt]

 

1. Afgørelse

Finanstilsynet finder ikke, at [Udeladt] på baggrund af sit tidligere virke har den fornødne erfaring, jf. lov om betalingstjenester og elektroniske penge § 37, stk. 1, nr. 3, jf. 18, stk. 1, som er påkrævet for at drive virksomhed med udbud af betalingstjenester. [Udeladt] kan derfor ikke godkendes som personligt ansvarlig for [Udeladt]
 

2. Sagsfremstilling

Finanstilsynet modtog den 16. juni 2010 en ansøgning fra [Udeladt]
I/S v/ [Udeladt] og [Udeladt] om begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester. Den påtænkte virksomhed forventes primært at betjene kunder, der ønsker at overføre penge til somaliske kunder i Somalia og tilstødende lande.

Finanstilsynet anmodede den 17. juni 2010 om, at ansøgerne udfyldte ansøgningsskema og fit & proper skemaer for de to interessenter med henblik på at tilsynet kunne foretage en vurdering af interessenternes egnethed og hæderlighed.

Den 5. august 2010 modtog Finanstilsynet fit & proper skemaer for begge interessenter, men måtte efterfølgende anmode om yderligere oplysninger om begge interessenters erhvervserfaring. Finanstilsynet modtog den 16. august 2010 et cv fra hver af interessenterne.
 
[Udeladt] har oplyst, at han har følgende erfaring:

1997-2002: IT-sortering Post Danmark (lørdagsafløser)
2005-2007: Postmedarbejder.
2007: Taxachauffør
2009: indtrådt som interessent i [Udeladt] I/S.

Der er ikke fremsendt en nærmere beskrivelse af [Udeladt]s arbejdsopgaver i de forskellige ansættelser og tilknytninger.

[Udeladt] har desuden været formand i den [Udeladt] organisation og med-lem af [Udeladt] foreningen. [Udeladt] har endvidere været bestyrelsesmedlem i [Udeladt].

Endelig er [Udeladt] uddannet elektroingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Kø-benhavn i 2002

[Udeladt]s CV er vedlagt som bilag 1

3. Retligt grundlag

Det følger af lov om betalingstjenester og elektroniske penge § 18, stk. 1, at et medlem af bestyrelsen og direktionen i et betalingsinstitut skal have fyldestgørende erfaring til at udøve hvervet eller stillingen. Dette gælder tillige for de personligt ansvarlige for enkeltmandsvirksomheder, jf. § 37, stk. 1, nr. 3, jf. § 18, stk. 1. Bestemmelsen svarer til § 64, stk. 1 i lov om finansiel virksomhed og er udtryk for et generelt krav til ledelsen i finansielle virksomheder.

Selvom der ikke kan opstilles generelle kriterier for hvilke teoretiske eller praktiske krav et medlem af ledelsen i et betalingsinstitut skal opfylde, så afhænger kravene af om der er tale om bestyrelses- eller direktionsarbejde, og der vil i praksis stilles større krav til direktørers erfaring end til bestyrelsesmedlemmers erfaring, da det er direktøren, der er ansvarlig for den daglige drift og der vil altid være krav om indsigt i finansielle virksomheders forhold.

Det afgørende for, om en person kan anses for at opfylde kravene til egnethed er således om den pågældendes uddannelse og praktiske erfaring har bibragt den pågældende en tilstrækkelig viden om udbud af betalingstjenester til, at denne kan være ansvarlig for den daglige drift af en virksomhed med dette forretningsområde.

4. Høring

Finanstilsynet sendte den 23. juni 2011 et udkast til afgørelse i høring hos [Udeladt]. Afgørelsen afviste, at [Udeladt] kunne fit & proper godkendes, da han ikke havde tilstrækkelig erfaring til at drive virksomhed som betalingsinstitut.

Finanstilsynet modtog herefter svar fra [Udeladt]s advokat, der oplyste, at[Udeladt] havde overdraget sin ejerandel på 50 % af [Udeladt] ti[Udeladt] og at [Udeladt]s virksomhed ville blive drevet videre som personlig virksomhed ejet af [Udeladt] under navnet [Udeladt].

Advokaten bekræftede endvidere, at [Udeladt] har haft de ansættelser, som tidligere er oplyst til Finanstilsynet. Det blev tillige oplyst, at [Udeladt] havde arbejdet frivilligt med at foretage pengeoverførsler i [Udeladt] I/S siden 2009.

Advokaten oplyste endvidere, at det system til pengeoverførsler, som [Udeladt] vil anvende til at foretage overførsler af penge til Somalia er relativt simpelt at anvende og vedlage et skærmprint fra betalingssystemet som dokumentation herfor.

Brev fra Advokat [Udeladt] er vedlagt som bilag 2
Skærmprintet fra betalingssystemet er vedlagt som bilag 3

Efterfølgende bad Finanstilsynet om dokumentation for [Udeladt]s frivillige erfaring fra [Udeladt]I/S. Ifølge det oplyste har [Udeladt] forestået alle dele af en pengeoverførselstransaktion i forbindelse med sit frivillige arbejde. Det frivillige arbejde har været på ca 10-15 timer ugentligt.

Kopi af brev fra Advokat [Udeladt] er vedlagt som bilag 4. Finanstilsynet har ikke modtaget yderligere dokumentation for [Udeladt]s erfaring.

5. Vurdering

Det er Finanstilsynets opfattelse, at ingen af de stillinger som [Udeladt] har bestridt i perioden 2002 - 2009, kan have bibragt ham viden om drift af et betalingsinstitut og forretningsgange i forbindelse med overførsel af penge til andre lande.

Det er således Finanstilsynets opfattelse, at [Udeladt]s ansættelser som henholdsvis postmedarbejder og taxachauffør ikke har givet ham kompetencer, der er nødvendig for at drive virksomhed med betalingsoverførsler.

For så vidt angår [Udeladt]s frivillige arbejde i [Udeladt], er det Finanstilsynets opfattelse, at dette ikke er tilstrækkeligt dokumentation for dette frivillige arbejde, at [Udeladt] har oplyst dette til sin advokat, som har viderebragt dette til Finanstilsynet.

Finanstilsynet finder det endvidere påfaldende, at [Udeladt] har udført frivilligt arbejde i en virksomhed, som han selv ejer, og at alene oplysningen om at have udført dette arbejde uden yderligere dokumentation ikke kan anses for at være tilstrækkelig dokumentation for, at [Udeladt] har opnået de kompetencer, som er påkrævet for at drive virksomhed med pengeoverførsler.

6. Konklusion

Finanstilsynet finder ikke, at [Udeladt] på baggrund af sit tidligere virke har den fornødne erfaring, jf. lov om betalingstjenester og elektroniske penge § 37, stk. 1, nr. 3, jf. 18, stk. 1, som er påkrævet for at drive virksomhed med betalingstjenester. [Udeladt] kan derfor ikke godkendes som personligt ansvarlig for [Udeladt].

7. Klagevejledning

Finanstilsynets afgørelse kan, senest 4 uger efter at afgørelsen er modtaget, indbringes for Erhvervsankenævnet, Kampmannsgade 1, Postboks 2000, 1780 København V, tlf. 33 30 76 22, jf. § 372, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed. Finanstilsynet skal gøre opmærksom på, at det kan være forbundet med et gebyr at klage.

 

 

 


Ulla Brøns Petersen    

Vicekontorchef     

Nikoline Voetmann
Specialkonsulent

 

 

Senest opdateret 29-08-2011