Lov om finansiel virksomhed §§ 5, 139, 147 og 149

23-09-2005

Finanstilsynets afgørelse af 23. september 2005 vedr. ejendomsforeningsbeviser omfattet af begrebet finansieringsinstitut.

Sagsfremstilling:

 
Finanstilsynet er blevet spurgt i nogle sager, hvorvidt såkaldte ejendomsforeninger er omfattet af begrebet finansieringsinstitut.
 
Foreningerne er konstrueret på forskellige måder, men opererer alle ved via forskellige selskabskonstruktioner helt eller delvist at erhverve ejendomme, der kan være ved egen eller fremmedkapitalfinansiering af ejendomsselskaber.
 
Hvorvidt foreningerne er omfattet af begrebet finansieringsinstitut har betydning for pengeinstitutters, realkreditinstitutters, fondsmæglerselskabers og investeringsforvaltningsselskabers opgørelse af eventuelle fradrag i henhold til § 139, stk. 1, nr. 2-4 i lov om finansiel virksomhed.
 
Begrebet finansieringsinstitut defineres i lov om finansiel virksomheds § 5, stk. 1, nr. 6, som "en virksomhed, der ikke er et kreditinstitut, og hvis hovedvirksomhed består i at erhverve kapitalandele eller i at udøve en eller flere af de i bilag 2, nr. 2-12, angivne aktiviteter.
 

Afgørelse/begrundelse:

 
Finanstilsynet fandt, at en holding-konstruktion ikke i sig selv er omfattet af at erhverve kapitalandele, såfremt holding-konstruktionen alene er lavet for at eje og drive de underliggende virksomheder.
 
Foreninger, der ikke er omfattet af begrebet finansieringsinstitut:
 
Finanstilsynet fandt, at såfremt en forening via forskellige helejede dattervirksomheder ejer hele ejendomme, er der tale om, at kapitalandelene er erhvervet for at eje og drive ejendommene.
 
I disse tilfælde fandt Finanstilsynet, at foreningen ikke er omfattet af begrebet finansieringsinstitut.
 
Derimod fandt Finanstilsynet, at foreningsbeviserne er omfattet af begrebet ejendomsinteresser i relation til §§ 147 og 149 i lov om finansiel virksomhed.
 
Foreninger, der er omfattet af begrebet finansieringsinstitut:
 
Såfremt foreningen via underliggende selskabskonstruktioner ikke erhverver hele ejendommen, men kun erhverver mindre andele af den samlede investering i ejendommen, fandt Finanstilsynet, at der var tale om, at foreningens hovedvirksomhed bestod i at erhverve kapitalandele. Finanstilsynet lagde i disse tilfælde vægt på, at kapitalandelene ikke erhverves for at eje og drive de enkelte ejendomme. Finanstilsynet fandt således, at denne foreningstype var omfattet af begrebet finansieringsinstitut med eventuelle fradrag i basiskapitalen til følge.
 
Finanstilsynet fandt samtidig, at en sådan forening ikke kan karakteriseres som et ejendomsselskab, fordi der foretages delvise investeringer i forskellige ejendomme. Foreningsbeviserne skal derfor ikke både være omfattet af reglerne om fradrag i basiskapitalen i lov om finansiel virksomhed § 139, stk. 2-4, og medregnes til ejendomsinteresserne ved opgørelsen i henhold til §§ 147 og 149 i lov om finansiel virksomhed.

Senest opdateret 23-09-2005