Lov om finansiel virksomhed § 20, stk. 1, nr. 3 vedr. omgørelse af engangskorrektion af egenkapital

12-12-2003

Finanstilsynets afgørelse af 12. december 2003 vedr. omgørelse af beslutning om engangskorrektion af egenkapitalen.

Sagsfremstilling:


Finanstilsynet har i brev af 26. oktober 2001 til samtlige livsforsikrings-selskaber og tværgående pensionskasser (herefter selskaber) anført, at selskaberne under visse betingelser kan foretage en rimelig engangskorrektion af tidligere års praksis for fordeling af midler mellem egenkapital og forsikringstagere. I forlængelse heraf har Finanstilsynet fastlagt en metode for fastsættelse af en rimelig korrektion for selskaber, der har anmeldt/tilkendegivet regler, jf. Finanstilsynets brev af 6. februar 2002 til samtlige livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser.
 
Egenkapitalen korrigeres ved, at differencebeløbet ultimo året før selskabet overgår til markedsværdier på passivsiden overføres fra bonusudjævningshensættelserne til egenkapitalen som en engangskorrektion primo året for overgangen til markedsværdier på passivsiden. Korrektionen kan også foretages løbende over de kommende år, når det realiserede resultat tillader det. I dette tilfælde anføres beløbet på en såkaldt skyggekonto.
 
Når en virksomhed overgår til markedsværdier på passivsiden primo et år, skal der først i forbindelse med overskudsdisponeringen for året tages endelig stilling til, om korrektion af egenkapitalen skal foretages som en engangskorrektion eller løbende over de kommende år.
 
Et livsforsikringsselskab, der primo 2003 havde opgjort en engangskorrektion og straks havde overført et beløb svarende hertil fra bonusudjævningshensættelserne til egenkapitalen, ønskede efterfølgende at omgøre beslutningen. Selskabet ønskede, at den opgjorte engangskorrektion i stedet for blev placeret på selskabets skyggekonto, og at det til egenkapitalen overførte beløb blev ført tilbage til bonusudjævningshensættelserne.
 
 

Afgørelse/Begrundelse:

Som udgangspunkt kan et selskab til enhver tid omgøre sin egen beslutning. Dette er dog kun et udgangspunkt, idet beslutningen kan indebære et løfte/forpligtelse over for trediemand, som selskabet ikke ensidigt kan frigøre sig fra. Tilsynet måtte derfor vurdere, om der konkret er forhold, der begrænser selskabets mulighed for at omgøre beslutningen.
 
Et forhold kunne være, at halvårsregnskabet indebærer, at selskabet er bundet af beslutningen. Tilsynet har vurderet, at dispositioner i forbindelse med fordeling af det realiserede resultat i halvårsregnskabet ikke umiddelbart er bindende for årsregnskabet. Den fordeling, der foretages i balancen pr. 31/12, foretages på basis af det realiserede resultat for hele året uden hensyn til den fordeling, der er foretaget i balancen pr. 30/6. Et selskab er således ikke bundet af en foretagen engangskorrektion på baggrund af opgørelser i et halvårsregnskab.
 
Der kunne dog efter Finanstilsynets opfattelse være en række andre forhold, der konkret begrænser et selskabs mulighed for at omgøre beslutningen. For det konkrete selskab gælder, at konsekvensen af at omgøre beslutningen er, at selskabets moderselskab periodevis i den forløbne del af det pågældende år ikke ville have kunne opfylde lovens kapitalkrav.
 
Finanstilsynet meddelte derfor selskabet, at selskabet ikke kan omgøre beslutningen om at overføre et beløb fra bonusudjævningshensættelserne til egenkapitalen.

Senest opdateret 12-12-2003