Detailinvestorer taber penge på Exchange Traded Notes

24-06-2020

Udbuddet af det spekulative investeringsprodukt Exchange Traded Notes, typisk blot kaldet ETN’er, er stort – og i stigning. Nu viser en ny analyse fra Finanstilsynet, at danske private investorer i gennemsnit taber penge på deres investeringer i ETN’er. Det tyder på, at en stor del af investorerne ikke forstår at bruge ETN’er korrekt.

En ETN er et investeringsprodukt, der handles på børsen. Værdien af en ETN følger løbende kursudviklingen i det underliggende aktiv. Det kan f.eks. være et udenlandsk aktieindeks, en aktie, olie eller bitcoins.

 

”For visse private investorer kan ETN’er være et attraktivt produkt. Investorerne kan med ETN’er bl.a. opnå en eksponering mod aktiver, som de ellers ikke har mulighed for at investere i. ETN’er gør det også muligt at tjene på markedsbevægelserne, uanset om det går op eller ned, da nogle ETN’er stiger i værdi og andre falder, når kursen på det underliggende aktiv stiger,” siger Anders Balling, underdirektør i Finanstilsynet.

 

ETN’er er dog uegnet for de fleste investorer, da ETN’er er et risikabelt og komplekst produkt med høje omkostninger, som kun bør bruges til meget kortsigtede investeringer.

 

”Danske private investorer køber typisk gearede ETN’er, hvilket medfører en stor risiko for kurstab. Det så vi senest under markedsuroen i forbindelse med COVID-19. Dertil skal der ofte betales betydelige omkostninger til banken, når man ejer en ETN,” siger Anders Balling.

 

Gearede ETN’er er desuden konstrueret sådan, at deres værdi over tid afkobles fra prisudviklingen i det underliggende aktiv. Det medfører typisk, at ETN’er stiger mindre i værdi, end udviklingen i det underliggende aktiv tilsiger.

 

Der er dermed en række forhold, som gør det vigtigt for investorerne at bruge ETN’erne rigtigt. Eksempelvis er det normalt anbefalingen, at man kun ejer en gearet ETN i én eller to dage. Alligevel viser data, at det kun er godt hver fjerde danske private investor, der følger denne anbefaling. Afkastene på ETN’er tyder også på, at ikke alle investorer bruger dem hensigtsmæssigt. Næsten halvdelen af investorerne tabte på deres ETN-investeringer i 2019 og begyndelsen af 2020.

 

Læs analysen her.

Senest opdateret 24-06-2020