Dom i sag om insiderhandel

12-05-2025

Finanstilsynet politianmeldte den 3. februar 2020 en person for insiderhandel. Den pågældende blev frifundet i Højesteret den 28. marts 2025.

En person, X, havde solgt sine aktier til en samlet værdi af ca. 2,2 mio. kr. i den virksomhed, hvor X havde en ledende stilling. Salget skete umiddelbart efter, at den administrerende direktør og bestyrelsesformanden havde besluttet muligvis at annullere et projekt med stor betydning for virksomhedens økonomi. X var ombord på et fly, da den administrerende direktør og bestyrelsesformanden traf beslutningen, og deltog derfor ikke i mødet. I forbindelse med mødet modtog de berørte medarbejdere, herunder X, en insiderliste. Umiddelbart efter, at X var landet i lufthavnen, solgte X sine aktier i virksomheden.   

Byrettens dom

Byretten fandt, at der først på det pågældende møde opstod specifik viden, som, hvis den blev offentliggjort, mærkbart ville kunne påvirke kursen på virksomhedens aktier. Byretten fandt ikke, at det var bevist med tilstrækkelig sikkerhed til at kunne fælde dom, at X havde åbnet e-mailen med information om, at X stod på en insiderliste, før X solgte aktierne. Retten lagde dog vægt på, at det var let at finde ud af, om der var en eventuel insiderliste, og at X var fuldt ud bekendt med, at X af og til stod på insiderlister i virksomheden. Retten fandt derfor, at det var et udslag af i hvert fald grov uagtsomhed, at X ikke inden handlen havde kontrolleret, om X stod på en insiderliste.

Byretten fandt derfor X skyldig i uagtsomt at have deltaget i insiderhandel, idet X i kraft af sin stilling var kommet i besiddelse af og havde udnyttet viden, som X burde have vidst var intern. Straffen blev fastsat til en bøde på 100.000 kr.

Landsrettens dom

Landsretten mente, af de samme grunde som byretten, at den interne viden opstod på mødet mellem virksomhedens administrerende direktør og bestyrelsesformanden. Landsretten fandt, ligesom byretten, at det ikke var bevist, at X kendte til indholdet af e-mailen med insiderlisten. Landsretten fandt derfor ikke, at X forsætligt havde overtrådt reglerne om insiderhandel.

Af de grunde, som byretten havde anført, og under hensyn til X’s centrale stilling i virksomheden, var landsretten dog enig i, at X var skyldig i groft uagtsomt at have foretaget insiderhandel.

Landsretten fandt, at bødestraffen på 100.000 kr. var passende.

Højesterets dom

Højesteret frifandt X med henvisning til, at X’s handling ikke opfyldte betingelserne for overtrædelse af markedsmisbrugsforordningens regler om insiderhandel