Redegørelse om funktionsinspektion i PFA Pension vedrørende den løbende værdiansættelse af alternative investeringer

04-07-2025

Finanstilsynet var i marts 2025 på funktionsinspektion i PFA Pension, for-sikringsaktieselskab vedrørende den løbende værdiansættelse af alternative investeringer.

Inspektionen vedrørte virksomhedens løbende værdiansættelse af aktivklasserne private equity, infrastruktur og illikvide kreditinvesteringer. Inspektionen fokuserede på den løbende værdiansættelse og benyttede værdiansættelsesmodeller. Derudover vedrørte inspektionen dokumentation og analyse af antagelser og informationskilder til brug for den løbende værdiansættelse, f.eks. betaværdier, markedsindeks og tærskelværdier, samt virksomhedens kontrol af fondsforvalternes værdiansættelse. Inspektionen omfattede ikke den konkrete værdiansættelse.

Sammenfatning og risikovurdering

PFA havde ultimo 2024 investeringer i infrastruktur for 13,2 mia. kr., investeringer i illikvid kredit for 12,2 mia. kr. samt investeringer i private equity for 36,4 mia. kr.

Finanstilsynet konstaterede, at virksomheden har fastsat processer og metoder for den løbende værdiansættelse af virksomhedens alternative investeringer. Inspektionen gav dog anledning til nedenstående tilsynsmæssige reaktioner.

Governance for modellen for løbende værdiansættelse

Finanstilsynet konstaterede, at der ikke var tilstrækkelig dokumentation for analyse af modelinput, f.eks. betaværdier, multipler og tærskelværdier, herunder dokumentation af om modelinput kan anses for at være relevante og pålidelige i forhold til modellen for løbende værdiansættelse.

Manglende analyser og dokumentation for valg af modelinput medfører risiko for, at pålideligheden af den anvendte model ikke er tilstrækkelig. Dette medfører en risiko for, at den løbende værdiansættelse af alternative investeringer ikke sker til dagsværdi.

Finanstilsynet har påbudt virksomheden at styrke dokumentationen af analyser, antagelser og informationskilder for modellen for løbende værdiansættelse af alternative investeringer for at sikre en tilstrækkelig modelgovernance[1].

Kontrol og validering af modellen for løbende værdiansættelse

Finanstilsynet konstaterede, at der var mangler i den løbende modelkontrol, f.eks. validering af modellen og validering af antagelser, der anvendes i modellen.

Mangler i kontrol og validering af modellen for den løbende værdiansættelse skaber risiko for, at den løbende værdiansættelse af alternative investeringer ikke sker til dagsværdi, og at måling af risikoen på virksomhedens alternative investeringer ikke sker på et tilstrækkeligt grundlag.

Virksomheden har fået påbud om at forbedre processerne, så der sikres en tilstrækkeligt dokumenteret kontrol og validering af modellen for den løbende værdiansættelse og af det anvendte datagrundlag og de antagelser, der anvendes i modellen, samt at sikre, at der sker en justering af modellen, når der konstateres behov for det[2].

 

[1] Jf. Solvens II-forordningens artikel 263, litra a, b og c og 267, stk. 2, så virksomheden har et ordentligt udgangspunkt for identifikation, måling og rapportering af risikoen af alternative investeringer, jf. lov om forsikringsvirksomhed § 175 (prudent person-princippet)

[2] Jf. Solvens II-forordningens artikel 9, stk. 2, artikel 267, stk. 1 og 4 og artikel 263, litra e, samt lov om forsikringsvirksomhed § 175 (prudent person-princippet)