Påbud til Danske Bank A/S om at finansiere gældsbufferen med subordinerede midler

04-07-2025

Foranlediget af den løbende dialog med Danske Bank A/S har Finanstilsynet undersøgt bankens fradrag i nedskrivningsegnede passiver med hensyn til gældsinstrumenter, som banken har udstedt til at finansiere gældsbufferkravet for datterselskabet Realkredit Danmark A/S.

Sammenfatning

Danske Bank benytter en fradragsmetode, som er i strid med regelgrundlaget[1], idet banken fratrækker ikke-foranstillet seniorgæld, som er udstedt af banken til finansiering af Realkredit Danmarks gældsbufferkrav[2], i foranstillet seniorgæld, som er udstedt af banken til finansiering af bankens krav til nedskrivningsegnede passiver[3], når banken opgør sin beholdning heraf. 

Bankens fradrag sker i gældsinstrumenter med en højere og dermed bedre placering i konkursordenen. Fradraget skal dog ske i instrumenter med en tilsvarende eller lavere placering i konkursordenen. Dette stemmer overens med hensynene bag kravet om nedskrivningsegnede passiver, herunder subordinationskravet, og principperne for tilsvarende fradragsregler vedrørende kapitalgrundlag og nedskrivningsegnede passiver. Bankens fremgangsmåde mindsker den nødvendige beholdning af ikke-foranstillet seniorgæld, hvilket kan stille kreditorerne ringere i en situation, hvor banken bliver nødlidende og skal afvikles i regi af Finansiel Stabilitet.

Finanstilsynet har derfor påbudt Danske Bank at fratrække ikke-foranstillet seniorgæld, som er udstedt af banken og anvendes til finansiering af Realkredit Danmarks gældsbufferkrav, i ikke-foranstillet seniorgæld, som er udstedt af banken og anvendes til opfyldelse af kravet om nedskrivningsegnede passiver for Danske Bank, eller eventuelt i instrumenter med en lavere placering i konkursordenen, ved opgørelsen af beholdningen af nedskrivningsegnede passiver vedrørende Danske Bank.

Danske Bank skal efterkomme påbuddet senest den 30. september 2025.

Baggrund

Pengeinstitutter skal til enhver tid opfylde et minimumskrav til nedskrivningsegnede passiver. En del af kravet skal for Danske Bank opfyldes med kapitalinstrumenter eller ikke-foranstillede (subordinerede) midler[4]. Banken kan opfylde den resterende del af kravet med foranstillet seniorgæld, der har samme placering i konkursordenen som simple kreditorer.

Realkreditinstitutter skal til enhver tid have en gældsbuffer. Gældsbufferkravet skal for Realkredit Danmark opfyldes med udstedelser af kapitalinstrumenter eller ikke-foranstillede (subordinerede) midler til Danske Bank. Banken finansierer både sit eget krav om nedskrivningsegnede passiver og Realkredit Danmarks gældsbufferkrav ved bl.a. udstedelser af foranstillet og ikke-foranstillet seniorgæld på kapitalmarkedet.

Kravet om nedskrivningsegnede passiver og gældsbufferkravet skal sikre, at henholdsvis et pengeinstitut og et realkreditinstitut har tilstrækkelige midler, til at virksomheden kan afvikles eller restruktureres i regi af Finansiel Stabilitet, som alternativ til konkursbehandling, hvis virksomheden bliver nødlidende eller forventeligt nødlidende. Subordinationskravet skal grundlæggende understøtte beskyttelsen af simple kreditorer, herunder indskud fra store virksomheder, samt bidrage til en troværdig og gennemførlig afvikling af pengeinstitutter og realkreditinstitutter.

Gældsinstrumenter, som er udstedt af en bank til finansiering af gældsbufferkravet i et datterselskab, som er et realkreditinstitut, må ikke samtidig anvendes til opfyldelse af kravet om nedskrivningsegnede passiver for banken. Gældsinstrumenterne, som finansierer gældsbufferkravet skal derfor fradrages i bankens beholdning af nedskrivningsegnede passiver. Fradraget skal ske i instrumenter vedrørende banken, som er placeret det samme sted, eller eventuelt et lavere sted, i konkursordenen. Sker fradraget i instrumenter, som er placeret et højere sted i konkursordenen, vil det i praksis mindske bankens subordinationskrav. Formålet med kravet om nedskrivningsegnede passiver og subordination vil derfor ikke kunne opnås fuldt ud i en afviklingssituation.

 

[1] Jf. § 267, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed

[2] Jf. § 268, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed

[3] Jf. § 266 i lov om finansiel virksomhed

[4] Jf. § 267 c, stk. 1, nr. 2, i lov om finansiel virksomhed