Sammenfatning og risikovurdering
LD Fonde (tidligere Lønmodtagernes Dyrtidsfond) blev oprettet ved lov i 1980 som en selvejende institution med det formål at forvalte Lønmodtagernes Dyrtidsmidler, dvs. de indefrosne dyrtidsportioner. I 2020 fik LD Fonde endvidere til ansvar at forvalte Lønmodtagernes Feriemidler, dvs. de indefrosne feriemidler, der opstod i forbindelse med overgangen fra gammel til ny ferielov.
I begge ordninger er der tale om et opsparingsprodukt, hvor medlemmerne bærer den økonomiske risiko på de opsparede midler. I ordningen for dyrtidsmidlerne kan medlemmerne som alternativ til hovedproduktet vælge at placere hele eller dele af deres opsparing i fem rene obligations- eller aktiepuljeafdelinger og derved vælge en anden risikoprofil end risikoprofilen for hovedproduktet. Størstedelen af dyrtidsmedlemmerne har valgt hovedproduktet.
Samlet set forvaltede LD Fonde medio 2024 en formue på ca. 46 mia. kr., hvoraf 25 mia. kr. vedrører dyrtidsmidlerne, og 21 mia. kr. vedrører feriemidlerne.
Investeringsrammer
Finanstilsynet konstaterede, at bestyrelsens retningslinjer til direktionen på investeringsområdet indeholder allokeringsrammer, der er beregnet på baggrund af bestyrelsens accepterede tabsrisiko ved hhv. den mindste og største risikotagning indenfor allokeringsrammerne, men ikke indeholder en ramme for den samlede markedsrisiko[1] og en ramme for den samlede afdækning til danske kroner[2]. Retningslinjerne indeholder desuden ikke i tilstrækkelig grad rammer, der begrænser koncentrationen af investeringer[3] i forhold til f.eks. regioner, sektorer og enkeltinvesteringer, og rammer for kredit- og modpartsrisici for alle væsentlige modparter. Det indebærer risiko for, at der laves investeringer i strid med bestyrelsens ønskede risikoprofil på investeringsområdet. Derfor har bestyrelsen fået påbud om at fastsætte rammer for disse risici. Desuden har Finanstilsynet givet bestyrelsen påbud om at fastsætte rammer for rentebærende aktiver relateret til risici ved skift i rentekurven, udvidelser i kreditspænd og indbyggede optionselementer[4].
Bestyrelsesrapportering
Bestyrelsen har fået påbud om at sikre, at bestyrelsen på investeringsområdet modtager en fuldstændig rapportering om, i hvilket omfang de af bestyrelsen fastsatte grænser for risici er udnyttet såvel aktuelt som over tid, så bestyrelsen løbende har indblik i udnyttelsen af rammerne i forhold til den ønskede risikoprofil[5].
Sammenligningsgrundlag til vurdering af opnåede resultater
Finanstilsynet konstaterede desuden, at flere af bestyrelsens besluttede sammenligningsgrundlag til brug for vurderingen af opnåede resultater ikke var relevante, f.eks. i tilfælde hvor investeringsuniverset for aktivkategorier var bredere end de benchmark, som aktivkategorierne blev målt op imod. For at kunne evaluere sin investeringsstrategi er det vigtigt at fastsætte relevante sammenligningsgrundlag for sine investeringer. Bestyrelsen har derfor fået påbud herom[6].
[1] Ledelsesbekendtgørelsens bilag 1, nr. 5, litra b, samt bilag 1, nr. 6, litra a og b.
[2] Ledelsesbekendtgørelsens bilag 1, nr. 6, litra a.
[3] LD lovens § 6 samt ledelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 1, nr. 2, og bilag 1, nr. 5, litra b.
[4] Ledelsesbekendtgørelsens bilag 1, nr. 6, litra c.
[5] Ledelsesbekendtgørelsens § 7, stk. 5.
[6] Ledelsesbekendtgørelsens bilag 1, nr. 5, litra e.