Redegørelse om funktionsinspektion af den interne model i Topdanmark Forsikring A/S

20-12-2023

Finanstilsynet var i november 2022 på funktionsinspektion i Topdanmark Forsikring A/S’ interne model til opgørelse af solvenskapitalkravet.

Sammenfatning og risikovurdering

Topdanmark Forsikring A/S (herefter Topdanmark eller selskabet) har siden den 3. november 2015 haft tilladelse til at anvende den interne model til opgørelse af solvenskapitalkravet. Den interne model er en partiel intern model, der opgør kapitalkravene for en delmængde af Topdanmarks forsikringsrisici.

Plan for at sikre, at den interne model lever op til kravene

Finanstilsynet konstaterede, at ikke alle områder af den interne model blev valideret regelmæssigt. Topdanmark havde ikke indført en eksplicit proces til at vurdere kvaliteten af valideringsprocessen. Topdanmark validerede ikke de særlige krav, der gælder for interne modeller. Topdanmarks backtest af præmierisikomodellerne anvendte ikke statistiske metoder i et tilstrækkeligt omfang til at påvise, at de underliggende sandsynlighedsfordelinger fortsat var hensigtsmæssige.

Analysen af overskud og tab skelnede ikke i tilstrækkelig grad mellem risici indenfor og udenfor den interne model og påviste ikke, at risikokategoriseringen i den interne model afspejler selskabets risikoprofil.

Endelig opdaterede Topdanmark ikke modelparametrene i den interne model mindst én gang årligt og selskabet sikrede ikke et fyldestgørende system til måling af diversifikationseffekterne, hvor de underliggende antagelser for systemet begrundes på et empirisk grundlag.

På baggrund af disse mangler har Finanstilsynet påbudt Topdanmark at udarbejde en plan for, hvordan det sikres, at den interne model lever op til reglerne.

Integration med Standardformlen

Topdanmark har derudover modtaget påbud om at integrere den interne model med standardformlen ved brug af en hensigtsmæssig integrationsteknik.

Beregning af risikomargen 

Topdanmark bruger den interne model til beregning af risikomargen. Risikomargen skal dække det beløb, som et andet forsikringsselskab må forventes at kræve for at overtage og honorere de forsikringsmæssige forpligtelser. Derfor er beregningen af risikomargen baseret på en forudsætning om, at der ikke vil blive indtegnet ny virksomhed. Topdanmarks interne model modellerer ny virksomhed, som forventes at blive indtegnet i de kommende 12 måneder. Topdanmark har derfor modtaget påbud om at ændre metode til opgørelse af risikomargenen.

Solvensdækning

Solvensdækningen for Topdanmark Forsikring A/S var 289 pct. ved udgangen af 1. kvartal 2023.

Senest opdateret 09-10-2024