På inspektionen blev de væsentlige områder gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering. Inspektionen omfattede bl.a. selskabets forretningsmodel, outsourcing, genforsikring, hensættelser, investeringsområdet, registrerede aktiver, solvensopgørelse, kapitalgrundlag, kapitalplan, kapitalnødplan, bestyrelsens arbejde, ledelsessystemet og nøglefunktionerne.
Sammenfatning og risikovurdering
Aros Forsikring er et gensidigt forsikringsselskab, der udelukkende tegner privatforsikringer i hele Danmark, hvor den primære målgruppe er familier i alderen 40+ med gennemsnitsindkomst.
Finanstilsynet har gennemgået selskabets politik og retningslinjer for investeringsområdet. Finanstilsynet fandt, at disse ikke var ajourført efter, at Solvens II trådte i kraft den 1. januar 2016. Da politikker og retningslinjer skal gennemgås mindst en gang om året, modtog selskabet et påbud om at sørge for at opdatere politik og retningslinjer på investeringsområdet, så de er i overensstemmelse med gældende lovgivning. Ved gennemgang af selskabets øvrige politikker og retningslinjer konstaterede Finanstilsynet endvidere, at selskabet har samlet nogle af sine politikker og retningslinjer i ét dokument, men det fremgår ikke klart, hvornår der er tale om politik, og hvornår der er tale om retningslinjer. Selskabet fik derfor påbud om at udarbejde selskabets politikker og retningslinjer, så dette klart fremgår.
Finanstilsynet konstaterede, at selskabet har en afdækning af sin valutarisiko, men at selskabet ikke tager højde for den modpartsrisiko, der opstår herved, i beregningen af selskabets solvenskapitalkrav. Selskabet modtog derfor et påbud om at indarbejde modpartsrisikoen ved sin valutaafdækning i beregningen af selskabets solvenskapitalkrav.
Derudover konstaterede Finanstilsynet ved kontrol af selskabets indberettede robustheds- og følsomhedsanalyse, at selskabet ikke i 2016 har foretaget stress af aktie-, ejendom- og type 1-modpartsrisici. Selskabet fik derfor en påtale herfor.
Finanstilsynet konstaterede under inspektionen, at bestyrelsen anvender Dropbox til at distribuere fortroligt materiale i forbindelse med bestyrelsesmøder. Det er Finanstilsynets vurdering, at Dropbox ikke er tilstrækkeligt sikkert til at blive anvendt som distributionsplatform for bestyrelsesmateriale. Selskabet fik derfor påbud om at sikre, at en eventuelt anvendt platform kan overholde kravene om betryggende kontrol- og sikkerhedsforanstaltninger på it-området.
Finanstilsynet konstaterede, at selskabet anvender finansielle risikoreduktionsteknikker (bl.a. futurekontrakter) til at reducere kapitalkravet i standardformlens modul for valutarisici. Selskabet blev påbudt at opdatere sin politik for risikostyring, så de finansielle risikoreduktionsteknikker, som selskabet anvender, fremgår heraf.
Direktionen udfører i samarbejde med ledergruppen risikostyringsfunktionens opgaver, mens aktuarfunktionens opgaver bliver udført af Ecsact A/S. Finanstilsynet vurderede, at aktuarfunktionens opgaver er outsourcing, hvorfor selskabet blev påbudt at udpege aktuarfunktionens opgaver som en vigtig operationel aktivitet og udarbejde skriftlig aftale herom.
Selskabet havde en solvensdækning på 263 pct. ved udgangen af 4. kvartal 2017.