Redegørelse om inspektion i Dansk Formue- & Investeringspleje A/S, Fondsmæglerselskab

15-02-2016

Indledning

Finanstilsynet var i december 2015 på inspektion i Dansk Formue- & Investeringspleje A/S, Fondsmæglerselskab. Inspektionen var en ordinær inspektion, hvor fondsmæglerselskabets væsentlige områder blev gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering. På inspektionen havde Finanstilsynet især fokus på investorbeskyttelse og bestyrelsen og direktionens arbejde.

Sammenfatning og risikovurdering

Selskabets forretningsmodel baserer sig på at yde skønsmæssig porteføljepleje og investeringsrådgivning til detailkunder. Derudover formidler selskabet investeringer i unoterede værdipapirer.

Det er Finanstilsynets vurdering, at selskabet ikke er tilstrækkelig opmærksomt på at leve op til reglerne om investorbeskyttelse.

Finanstilsynet konstaterede på inspektionen, at nogle kunders porteføljer ikke var i overensstemmelse med den skriftligt indgåede aftale.

Finanstilsynet konstaterede også, at selskabet havde en praksis, hvor ændring af aftalerne kunne ske ved mundtlig aftale, samt at selskabet ikke altid indhenter de nødvendige oplysninger forud for udførelse af egnethedstest af kunder.

Det er således helt afgørende, at selskabet forvalter kundernes midler i overensstemmelse med det med kunden indgåede aftalegrundlag. Dette forudsætter endvidere en skriftligt indgået aftale med kunden.

Finanstilsynet gav derfor påbud om, at selskabet skal sikre, at dets kunders porteføljer til enhver tid er i overensstemmelse med de investeringsretningslinjer, der er aftalt med kunderne, samt at selskabet skal sikre, at selskabet indgår eller bekræfter alle aftaler med kunder på et varigt medium. Derudover gav selskabet påbud om, at selskabet skal indhente de nødvendige oplysninger i forbindelse med egnethedstest i relation til kunders kendskab til og erfaring på investeringsområdet.

Finanstilsynet konstaterede i forbindelse med inspektionen, at selskabet udfører ordrer på vegne af kunder, bl.a. i forbindelse med formidling af unoterede aktier. Selskabet har ikke tilladelse til denne aktivitet. Finanstilsynet gav derfor påbud om at sikre, at selskabet alene udfører aktiviteter, der er omfattet af selskabets tilladelse.           

Finanstilsynet konstaterede endvidere, at selskabet i forbindelse med opgørelsen af det individuelle solvensbehov anvender en metode, der ikke afsætter tilstrækkelig kapital til at dække selskabets risici. Selskabets model for beregning af indtjeningsrisiko medfører, at selskabet, i år med gode resultater, vil afsætte mindre eller ingen kapital til indtjeningsrisikoen, end i år med mindre gode resultater. Selskabet fik derfor et påbud om, at det i forbindelse med opgørelsen af det individuelle solvensbehov skal anvende en metode, der afsætter tilstrækkelig kapital til at dække selskabets risici, således at selskabet i højere grad lægger vægt på forventninger til fremtiden i relation til indtjeningsrisici. Selskabets solvensbehov pr. 30. september 2015 var på 8 pct., mens den faktiske solvens pr. 30. september 2015 var 28,91 pct.

Finanstilsynet gav derudover selskabet enkelte påbud af styringsmæssig og administrativ karakter.

Senest opdateret 19-02-2016