Indledning
Finanstilsynet var i december 2014 på inspektion i Forsikrings-Aktieselskabet Alka Liv II.
På inspektionen blev selskabets væsentlige områder gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering, hvor der blev lagt størst vægt på de områder, der har den største risiko. Inspektionen omfattede bl.a. selskabets forretningsmodel, governance, outsourcing, reassurance, hensættelser, investeringer, det individuelle solvensbehov og kapitalforhold.
Sammenfatning og risikovurdering
Forsikrings-Aktieselskabet Alka Liv II A/S er ejet af Alka Forsikring A/S og tilbyder udelukkende étårige gruppelivsforsikringer for Alka Forsikring A/S’ forbundskunder samt til privatpersoner som er kunde hos Alka Forsikring. Selskabet understøtter Alka Forsikring A/S’ mål om, at forbundsmedlemmernes kunder i gennemsnit har tre kollektive ordninger.
Driften er outsourcet til moderselskabet Alka Forsikring A/S. Finanstilsynet har gennemgået selskabets outsourcingsaftale med Alka Forsikring A/S samt kontrollen hermed. Finanstilsynet vurderer, at aftalen er i overensstemmelse med reglerne på området.
Selskabets bruttopræmier er faldende grundet medlemsafgang i Landsorganisationen i Danmark (LO). I perioden 2010-2014 har selskabet haft regnskabsmæssig overskud. Udviklingen har ikke givet anledning til bemærkninger fra Finanstilsynet.
Finanstilsynet har gennemgået selskabets metode til beregning af hensættelser. Finanstilsynet vurderer, at selskabets samlede hensættelser er tilstrækkelige.
Finanstilsynet har gennemgået selskabets bestyrelsesprotokol, forretningsgange og politikker med fokus på forsikrings- og investeringsområdet. Finanstilsynet havde ingen bemærkninger hertil.
I forbindelse med inspektionen blev selskabets investeringsvirksomhed gennemgået. Der er klare rammer for den fastlagte risikoappetit og kontrollen hermed. Gennemgangen gav ikke anledning til bemærkninger.
Forsikrings-Aktieselskabet Alka Liv II A/S’ solvenskrav var ved udgangen af 4. kvartal 2014 på 91,2 mio. kr., mens selskabet opgjorde sit individuelle solvensbehov til 33,8 mio. kr. Solvenskravet skal sammenholdes med en basiskapital på 147,9 mio. kr. Selskabets solvensgrad er således på 162 pct. Selskabets kapital vurderes at være tilstrækkelig.