Den danske realkreditsektor har en begrænset iboende risiko for at blive brugt af deres kunder til hvidvask eller terrorfinansiering. Dette skyldes ikke mindst den måde, som realkreditlån udstedes og afdrages på. Det er dog ikke ensbetydende med, at der slet ikke er risiko for, at kriminelle udnytter realkreditinstitutterne. Den Nationale Risikovurdering nævner f.eks. fakturafabrikker og dokumentfalsk som risici, idet kunderne kan give falske oplysninger om deres økonomiske baggrund og deres regulære indkomst for at sløre oprindelsen af de potentielt sorte midler, som indgår i afbetalinger af realkreditlån.
Selvom deres iboende risiko er begrænset, er det vigtigt, at også realkreditinstitutter har en tilstrækkeligt god løbende kundekendskabsproces, både når kundeforholdet oprettes og løbende i kundeforholdet. Den skal baseres på en risikovurdering af kunderne, idet det særligt er kunder med høj risiko, som realkreditinstitutterne skal være opmærksomme på.
Den vejledende udtalelse gennemgår Finanstilsynets forventninger til, hvordan realkreditinstitutter håndterer kunder med henholdsvis lav, normal og høj risiko. Udtalelsen anfører hertil en række indikatorer på høj kunderisiko.
Udtalelsen er udarbejdet med inddragelse af Finans Danmark.
Læs hele den vejledende udtalelse