Ny vejledende udtalelse: Pengeinstitutter skal benytte retvisende værdier, når de omfordeler aktier i fællesejede kapitalforvaltningsselskaber

17-12-2024

Finanstilsynet har udsendt en vejledende udtalelse, der gør klart, at pengeinstitutter, der som led i aktionæraftaler omfordeler aktier i fællesejede kapitalforvaltningsselskaber (investeringsforvaltningsselskaber og fondsmæglerselskaber), skal sikre, at handlerne sker til en retvisende værdi. Udtalelsen sker som led i indsatsen for at undgå interessekonflikter i formidlingen af investeringsprodukter.

I danske kapitalforvaltningsselskaber, der er ejet af flere pengeinstitutter, omfordeles ejerandelene årligt, så ejerandelen afspejler, hvor meget af kapitalforvaltningsselskabets produkter (investeringsforeningsbeviser), det enkelte pengeinstitut distribuerer til sine kunder. Omfordelingen sker gennem køb og salg af aktier pengeinstitutterne imellem og er reguleret i en aktionæraftale. Aktiekursen, som der handles til, er også reguleret i aktionæraftalen.

Finanstilsynet vurderer, at hvis aktionæraftalen giver pengeinstitutterne mulighed for at købe aktier til ”favørkurs”, dvs. til en lavere pris end den retvisende værdi, som kan opnås ved et salg til anden side, så udgør favørelementet en provision eller tredjepartsbetaling, der er omfattet af reglerne om tredjepartsbetalinger i MiFID II. Reglerne lægger begrænsninger på de provisioner, bankerne må modtage for at distribuere investeringsprodukter. Det betyder, at pengeinstituttet for at følge reglerne skal viderebetale det beløb, som svarer til favørelementet, til kunderne eller tilbyde kunderne proportional kvalitetsforbedrende service.

Der gælder i dag et delvist provisionsforbud, som skal mindske interessekonflikter og forhindre, at pengeinstitutterne ensidigt markedsfører investeringsprodukter, der giver dem en høj indtjening på bekostning af kundens interesser. I det konkrete eksempel med fællesejede kapitalforvaltningsselskaber er det springende punkt, om omfordelingen af aktier mellem pengeinstitutterne indeholder et favørelement, der skaber en interessekonflikt,” udtaler Karen Dortea Abelskov, vicedirektør i Finanstilsynet, og fortsætter;

”Hvis ikke pengeinstitutterne betaler den retvisende værdi for aktierne, så opstår der et favørelement, som omfattes af de samme regler, som hvis der var tale om direkte provisionsbetaling til pengeinstitutterne.”

Værdiansættelsen indebærer en betydelig usikkerhed. Det er derfor vigtigt, at metoder, procedurer og kontroller understøtter en retvisende værdi, og at dette er veldokumenteret.  Den vejledende udtalelse vil fremadrettet styrke pengeinstitutternes mulighed for at overholde de komplicerede regler på område og sikre en passende governance. Finanstilsynet har ikke fundet grundlag for at anfægte de vilkår og værdier, som aktierne i de fællesejede kapitalforvaltningsselskaber er blevet omfordelt til i de foregående år.

Læs Finanstilsynets vejledende udtalelse om fortolkning af regler om tredjepartsbetalinger i relation til ejerskab af kapitalforvaltningsselskaber m.v.

Pressekontakt

Me Christensen
Kommunikationschef