Nationalbanken lancerer ny seddelserie – 1000-kronesedlen udgår

30-11-2023

Samtidig har Nationalbanken offentliggjort, at den indkalder gamle sedler fra før 2009. Finanstilsynet vil følge, at indkaldelsen forløber i overensstemmelse med reglerne om forebyggelse af hvidvask. Se Q&A om hvidvaskreglerne her.

Indkaldelsen betyder, at gamle sedler, udstedt før 2009, kun er gældende frem til den 31. maj 2025. Her-efter vil de ikke længere kunne bruges som betalingsmidler eller indsættes i banken. 1000-kronesedlen som seddeltype udgår helt og vender altså ikke tilbage i den nye seddelserie.

Efter den 31. maj 2025 vil det være muligt i en periode på ét år at få sine gamle pengesedler indløst hos Nationalbanken.

Finanstilsynet har i forbindelse med indkaldelsen af sedler udarbejdet nedenstående spørgsmål- og svar-dokument med de spørgsmål, der kan opstå, når en kunde ønsker at sætte kontanter i banken. Ifølge hvid-vaskloven skal bankerne spørge ind til, hvor en kunde har sine kontanter fra, hvis kunden f.eks. ønsker at indsætte et større kontantbeløb. Der kan derfor være tilfælde, hvor en kunde vil blive bedt om at redegøre for sine penges oprindelse.  

”Så længe kunden kan redegøre for, hvor pengene kommer fra, så bør der ikke være problemer med at få sat kontanter ind på sin bankkonto,” siger Finanstilsynets direktør Louise Mogensen. 

Relevante links:

Finanstilsynets Q&A
Nationalbankens pressemeddelelse

 

Senest opdateret 30-11-2023