Private investorer advares mod upålidelig information fra sociale medier

24-03-2021

Almindelige investorer bør være forsigtige med at basere beslutninger på råd og anbefalinger fra brugere af onlinefora. Advarslen kommer i forlængelse af en udmelding fra Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed.

Nylige episoder med meget store udsving i enkeltaktier, bl.a. det koordinerede opkøb af Gamestop-aktien gennem det sociale medie Reddit, får Finanstilsynet til at opfordre almindelige investorer til at være agtpågivende over for anbefalinger, som de finder på sociale medier, blogs og debatfora online. Det kan være svært for en privat investor at gennemskue relevansen og troværdigheden af informationen. Private investorer bør sikre sig, at deres beslutninger bygger på informationer fra pålidelige kilder, deres egen evne til at bære økonomiske tab og fornuften ved at sprede deres risiko. 

Den investoradfærd, vi har set på Reddit, får Finanstilsynet til at hejse et advarselsflag til forbruger-ne om den information, man kan finde online. Køb og salg af aktier kan ikke sammenlignes med en nem opskrift på drømmekage, som du kan google dig til, og som lykkes for alle,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets Forbrugerkontor.

Hun peger på, at det er let at finde information online, som forklarer, hvordan man day trader, gearer eller handler med bitcoins, og understreger: ”Dette er meget komplekse og dermed risikofyldte inve-steringsformer, der ofte minder om lotto, og som almindelige investorer meget sjældent kan tjene penge på.”

Fem gode råd til den private investor, som leder efter information og rådgivning

  • Handl aktier med hovedet og ikke ud fra mavefornemmelser, breaking news eller løfter om hurtige gevinster. Aktier er risikofyldte, og professionelle investorer råder derfor til, at man spreder sin risiko og har en længere investeringshorisont.
  • Tag de kritiske briller på, når du søger information, især hvis du finder information fra gratis kilder uden moderation, som sociale medier, blogs og debatfora. 
  • Led især efter information hos pålidelige kilder og husk, at en række banker og fondsmæglerselskaber tilbyder gratis rådgivning
  • Søger du rådgivning med udgangspunkt i din situation, så vælg virksomheder, som du er sikker på arbejder på baggrund af en tilladelse til at yde investeringsrådgivning fra Finanstilsynet. Det sikrer dig, at rådgivningen tager udgangspunkt i din situation. 
  • Vær opmærksom på, at forbrugerbeskyttelsen ved handel med kryptovaluta ikke er omfattet af den samme forbrugerbeskyttelse som ved handel med investeringsprodukter. Risikoen for at tabe en stor del af eller alle dine penge er høj, hvilket er også baggrunden for, at EU-tilsynsmyndigheden på investeringsområdet har advaret offentligheden mod kryptovaluta som f.eks. bitcoins.

Læs udtalelsen fra Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndigheds 

 

Senest opdateret 24-03-2021