Hårdere kamp mod hvidvask og miljøkriminalitet

13-07-2021

Der er behov for øget internationalt samarbejde for at bekæmpe hvidvask af udbytte fra den stigende miljøkriminalitet. Det fastslår den internationale antihvidvaskorganisation FATF (Financial Action Task Force) i en ny rapport.

Miljøkriminalitet, såsom skovbrugskriminalitet, ulovlig minedrift og affaldshandel, er en yderst rentabel kriminel virksomhed, der genererer milliarder i kriminelle gevinster hvert år. Miljøkriminalitet er en type forbrydelse, der sker på tværs af landegrænser, og straffene er globalt set forholdsvis lave. Der gøres på nuværende tidspunkt ikke nok for at forfølge og bekæmpe disse pengestrømme, hvilket gør det til en lukrativ indtægtskilde for kriminelle. Kriminaliteten bidrager til korruption og hænger typisk sammen med andre alvorlige og forbrydelser såsom skattesvig, narkotikahandel og tvangsarbejde.

FATF-rapporten identificerer metoder, som kriminelle benytter til at hvidvaske udbytte fra miljøkriminaliteten. Rapporten beskriver også redskaber, som regeringer og den private sektor med fordel kan anvende til at undgå denne aktivitet.

Landene bør blandt andet overveje risikoen for, at kriminelle misbruger deres indenlandske finansielle og ikke-finansielle sektorer til at skjule udbytte fra miljøkriminalitet. Derudover bør landene styrke samarbejdet mellem finansielle efterforskere og miljøkriminalitetsagenturer for at forebygge miljøkriminalitet.

Læs mere om FATF’s rapport, som giver effektive redskaber til at undgå disse ulovlige pengestrømme

 

Senest opdateret 13-07-2021