Den nye ændringsbekendtgørelse har nr. 1442 og er dateret 3. december 2018 (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=203780 ).
Regnskabsbekendtgørelsen, som den samlet ser ud efter udstedelsen af den nye ændringsbekendtgørelse (uofficiel sammenskrivning), kan downloades her.
Ændringsbekendtgørelsen indeholder følgende elementer:
-
Virksomheder omfattet af bekendtgørelsen, der ikke er børsnoterede, fritages for pligten til at udarbejde og offentliggøre halvårsrapporter.
-
Der indføres nye krav til noteoplysninger om aktiver og forpligtelser til dagsværdi, herunder specielt krav til oplysninger om aktiver i niveau 3 (alternative investeringsaktiver).
-
Der indføres regler om, at materielle investeringsaktiver, som ikke er investeringsejendomme, skal indregnes og måles efter samme regler som investeringsejendomme, dvs. til dagsværdi med værdiregulering i resultatopgørelsen.
-
Reglerne om indregning og måling af leasingaftaler tilpasses reglerne i IFRS 16.
-
Reglerne om oplysninger om følsomhed over for risici ændres, herunder gøres det muligt, at oplysningskravene om følsomhed fra Solvens II-reglerne også kan anvendes i regnskaberne.
-
Kravet om oplysning af nøgletallet solvensdækning ændres fra at være et noteoplysningskrav til at være en oplysning, der skal gives i ledelsesberetningen.
-
Diverse sproglige præciseringer.
Reglerne i ændringsbekendtgørelsen træder i kraft med virkning for års- og delårsrapporter med regnskabsperioder, der begynder 1. januar 2019 eller senere. De nye regler om indregning og måling af leasingaftaler kan dog vælges udskudt, så de første gang anvendes i regnskabsperioder, der begynder 1. januar 2020. Reglerne i ændringsbekendtgørelsen kan helt eller delvis vælges anvendt allerede i årsrapporter for 2018.
Finanstilsynet har samtidig med ændringsbekendtgørelsen udsendt en vejledning om oplysninger om aktiver og forpligtelser til dagsværdi i årsrapporter for forsikringsselskaber, vejledning nr. 10035 af 3. december 2018 (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=203818). Vejledningen retter sig mod de nye regler med oplysningskrav om aktiver og forpligtelser til dagsværdi, herunder oplysningskravene vedrørende aktiver i niveau 3 (alternative investeringsaktiver).
Forsikring og Pension havde i sit høringssvar i forbindelse med udstedelsen af ændringsbekendtgørelsen udtrykt ønske om at få ophævet § 69 a, stk. 5, i regnskabsbekendtgørelsen, som indebærer, at den såkaldt forenklede metode for beregning af præmiehensættelser ikke kan anvendes, hvis virksomheden indregner en fortjenstmargen for de pågældende forsikringer i opgørelsen af virksomhedens kapitalgrundlag. Dette ønske er ikke imødekommet i den udstedte ændringsbekendtgørelse, og § 69 a, stk. 5, er derfor fortsat gældende.
Reglerne for opgørelse af præmiehensættelser inden for rammerne af solvenskapitalopgørelsen (Solvens II-balancen) indeholder også en mulighed for en såkaldt forenkling, jf. EIOPAs Retningslinjer for værdiansættelse af forsikringsmæssige hensættelser, teknisk bilag III (https://www.eiopa.europa.eu/sites/default/files/publications/eiopa_guidelines/da_-_gl_on_valuation_of_technical_provisions_rev.pdf).
Den forenklede metode, der kan anvendes efter EIOPAs retningslinjer, svarer ikke til den forenklede metode efter § 69 a, stk. 2-4, i regnskabsbekendtgørelsen.
Finanstilsynet betragter den forenklede beregningsmetode efter EIOPAs retningslinjer som en fremgangsmåde, der opfylder hovedreglen i § 69 i regnskabsbekendtgørelsen. De præmiehensættelser, der fremkommer ved anvendelse af EIOPAs forenklede metode, kan derfor anvendes også i regnskabet.
Hvis den forenklede metode som beskrevet i EIOPAs retningslinjer anvendes inden for rammerne af solvenskapitalopgørelse (Solvens II-balancen), følger det af § 69 a, stk. 5, at den forenklede metode som beskrevet i § 69 a, stk. 2-4, i regnskabsbekendtgørelsen ikke kan anvendes i regnskabet.