Inspektion i Nykredit Realkredit A/S

13-12-2024

Finanstilsynet var i juni 2024 på inspektion i Nykredit Realkredit A/S (Nykredit). Finanstilsynet gennemgik på inspektionen risikostyring vedrørende udstedelse af obligationer og placering af midler, markedsrisikoområdet og risici omfattet af balanceprincippet. Finanstilsynet gennemgik instituttets politikker, forretningsgange og arbejdsbeskrivelser samt instituttets delegerede beføjelser på markedsrisikoområdet.

På likviditetsområdet gennemgik Finanstilsynet også instituttets politikker, forretningsgange og arbejdsbeskrivelser. Herudover havde Finanstilsynet fokus på sikring af datakvaliteten på likviditetsområdet.

På nedskrivningsområdet omfattede gennemgangen også instituttets politikker, forretningsgange og arbejdsbeskrivelser. Inspektionen af nedskrivningsområdet omfattede også en gennemgang af 40 udvalgte eksponeringer med nedskrivninger indenfor segmenterne landbrug og privat boligudlejning.

Finanstilsynet gennemgik desuden ledelsesrapportering på de undersøgte områder, herunder fra risikostyringsfunktionen, compliancefunktionen og intern revision.

Sammenfatning og risikovurdering

Nykredit-koncernen er en af Danmarks største SIFI’er med mange forretningsområder og kilder til risici. I forhold til det overordnede risikobillede er kreditrisiko henset til koncernens forretningsområde det mest afgørende risikoområde. Risikoen afdækkes bl.a. med pant i fast ejendom, men det gør samtidig Nykredit eksponeret over for ejendomsprisfald, som vil give stigende kreditrisiko og en stigning i kravet til supplerende sikkerhed.

På et overordnet plan er finansieringsrisikoen ligeledes en væsentlig risikofaktor. Både angående refinansieringsrisikoen ved RTL-obligationer mv, men også risikoen relateret til funding af aktiver til supplerende sikkerhed. Denne risiko håndteres via styring af likviditet og funding samt tilstrækkelig indtjening og soliditet.

Nykredit skal have pålidelige og rettidige data, for at få et klart billede af de risici, som koncernen påtager sig. Det har Nykredit haft udfordringer med i forhold til likviditetsområdet. Også på denne inspektion kunne konstateres mange forsinkelser på dataleverancer på likviditetsområdet. Det indebærer en risiko for, at instituttet ikke i rette tid bliver opmærksomt på potentielle likviditetsrisici. Nykredit har derfor fået påbud om at nedbringe antallet af forsinkelser på dataleverancer på likviditetsområdet til et betryggende niveau[1]

Nykredit har ved denne inspektion fået påbud om at genoverveje, om instituttets brug af bidragsstigninger i beregningen af instituttets nedskrivninger er baseret på al relevant information til brug for fastlæggelse af det regnskabsmæssige skøn[2].

På fonds- og fundingområdet har Nykredit fået påbud om at adskille balancemidler på kapitalcenterniveau, idet Nykredit holder balancemidlerne adskilt fra instituttets øvrige midler, men ikke mellem instituttets kapitalcentre[3].

 

[1] jf. bilag 4, nr. 30 i bekendtgørelse nr. 1103 af 30. juni 2022 om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

[2] jf. § 15, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1103 af 30. juni 2022 om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

[3] jf. § 26, stk. 1, i lovbekendtgørelse nr. 315 af 11. marts 2022 om realkreditlån og realkreditobligationer m.v.