Redegørelse om inspektion i Østjydsk Bank A/S

31-01-2018

Finanstilsynet var i oktober - december 2017 på ordinær inspektion i Østjydsk Bank A/S. Alle bankens væsentlige områder blev gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering, hvor der blev lagt vægt på de områder, der har den største risiko

 

Sammenfatning og risikovurdering

Bankens forretningsmodel indeholder flere uholdbare elementer i form af bl.a. utilstrækkelig indtjening, der ikke kan dække bankens nedskrivninger og renteudgifter på hybride kapitalelementer, en høj udlånsandel til erhvervskunder, høj koncentration af store og svage udlån samt høje udlånsandele til risikofyldte brancher.

Bankens risikoprofil er mærkbart højere end i andre institutter af tilsvarende størrelse. Banken fik en risikooplysning om, at dens forretningsmodel indeholder flere uholdbare elementer, og at banken bør arbejde målrettet for at forbedre indtjening og kapitalforhold, da fortsatte tab vil begrænse mulighederne for overlevelse.

Banken overskred ultimo september 2017 tilsynsdiamantens pejlemærke for store eksponeringer med 129,2 pct. af kapitalgrundlaget. Banken fik en risikooplysning om overskridelsen. Banken bør nedbringe mængden af store eksponeringer.

Finanstilsynet gennemgik på inspektionen alle udlån over 2 pct. af ban-kens kapitalgrundlag samt alle udlån til bestyrelses- og direktionsmedlemmer. Derudover gennemgik Finanstilsynet 169 af bankens øvrige udlån til landbrug, erhvervsejendomme, erhvervskunder og privatkunder. Gennemgangen medførte et yderligere nedskrivningsbehov på 127,4 mio. kr. på bankens udlån samt 4,2 mio. kr. på bankens ejendomme.

De yderligere nedskrivninger på udlånene kan i overvejende grad henføres til, at flere af bankens store kunder er blevet nødlidende, og flere store kunder er siden sidste inspektion gået konkurs. Desuden er banken for optimistisk i værdiansættelsen af bagvedliggende sikkerheder. Dette gælder både ejendomme, landbrug (produktionsanlæg) og virksomhedspanter.

Bankens andel af store kunder med objektiv indikation for værdiforringelse (OIV) er steget med 10 procentpoint i forhold til inspektionen i 2016 og udgør nu 56 pct. af de store udlåns samlede volumen. Dette er et meget højt tal. Stigningen skyldes ikke nye udlån, men som nævnt ovenfor, at en række af de eksisterende lån er forværret, ligesom banken har lykkedes med at få nedbragt nogle af de store udlån. Herudover har banken fortsat en række svage ejendomsudlån, bl.a. har banken beholdt risikoen på disse udlån ved at handle ejendomme mellem bankens kunder uden reel tilførsel af ny kapital og likviditet (såkaldte parkeringshandler).

Bankens samlede udlån fra medio 2013 til september 2017 er blevet reduceret fra 3,7 mia. kr. til 1,8 mia. kr. Bankens ejendomsudlån er i samme periode nedbragt med 309,8 mio. kr. til 696.9 mio. kr. Ved inspektionen i 2016 udgjorde det samlede udlån 3,0 mia. kr. og ejendomsudlånet 847,0 mio. kr.

Banken anvender i sin kreditstyring fortsat parkeringshandler og akkorder, og banken udviser stor tålmodighed med de svage kunder, ligesom ban-ken er for optimistisk i vurderingen af størrelsen af de fremtidige betalinger ved beregning af nedskrivningsbehov.

Flere af bankens fastlagte grænser i kreditpolitikken er overskredet. Det gælder bl.a. for andelen af erhvervsudlån, hvor overskridelsen bl.a. skyldes salg af filialer med privatkundeudlån, andelen af udlån til visse brancher samt for andelen af udlån uden for bankens markedsområde – dette selv om markedsområdet er udvidet i forhold til 2016.

Den løbende rapportering til bestyrelsen om kreditrisici og efterlevelse af kreditpolitikken giver ikke et fuldt dækkende billede af de aktuelle risici i banken. Banken fik derfor påbud om at forbedre rapporteringen, men skal også tilpasse kreditpolitikken og påse overholdelse af fastlagte grænser heri.

Bankens kreditstyring modsvarer ikke den aktuelle risiko, og kreditområdet bør tilføres flere ressourcer. Dog har banken siden 2013 arbejdet aktivt med at styrke kapitalgrundlaget og nedbringe udlånet, herunder også nødlidende udlån, men risiciene i bankens udlån er fortsat meget høje.

Banken har i hele 2017 været i brud med kapitalbevaringsbufferen på 1,25 pct., da banken ikke har tilstrækkeligt med egentlig kernekapital til også at dække dette kapitalkrav fuldt ud. Banken er aktuelt i brud med solvensbehovet. Derfor fastsatte Finanstilsynet den 21. december 2017 et solvens-krav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger til banken.

Banken havde pr. ultimo september 2017 opgjort solvensbehovet til 17,8 pct. Finanstilsynet har i afgørelsen af 21. december 2017 fastsat et solvenskrav på 20,5 pct. Bankens kapitalgrundlag udgjorde 14,6 pct.

 

Senest opdateret 31-01-2018