Redegørelse om inspektion i Alm. Brand Bank A/S

24-09-2014

 

Indledning

Finanstilsynet var på inspektion i Alm. Brand Bank A/S maj - juni 2014. Inspektionen var en funktionsundersøgelse, hvor bankens kreditområde samt en række øvrige områder blev gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering.

Sammenfatning og risikovurdering

Bankens eksponeringer er opdelt i en fortsættende portefølje og en afviklingsportefølje, der pr. 30. juni 2014 udgjorde 63,5 % af den samlede udlånsportefølje. Det er Finanstilsynets vurdering, at banken fortsat må forvente, at en del af afviklingsporteføljen ikke vil være mulig at afhænde i det nuværende marked.

Finanstilsynet gav banken en risikooplysning om, at basisindtjeningen er meget lav. Banken skal derfor fortsat være særlig opmærksom på at skabe lønsomhed i den fortsættende forretning.

På inspektionen gennemgik Finanstilsynet bankens 30 største udlån samt de 20 største landbrugsudlån, i alt svarende til ca. 55 pct. af de samlede udlån og garantier excl. pantebreve. Derudover blev samtlige engagementer med bankens bestyrelse og direktion gennemgået. Finanstilsynet gennemgik endvidere en stikprøve af pantebrevseksponeringer.

Finanstilsynet konstaterede på undersøgelsen, at kreditkvaliteten af bankens 30 største udlån fortsat er dårlig, hvilket afspejler sig i, at kun 9 pct. af de gennemgåede udlån udviste normal kreditrisiko uden svaghedstegn, og at der er konstateret OIV på ca. 73 pct. af de 30 største udlån.

Gennemgangen af engagementer og pantebreve gav ikke anledning til nye nedskrivninger eller kursreguleringer.

Banken har mange delkunder, hvor der alene er ydet et udlån mod sikkerhed i fast ejendom, og hvor banken ikke har fuld indblik i kundens økonomi (én-konto kunder). Finanstilsynet gav banken påbud om at uddybe beskrivelsen i forretningsmodellen af den forhøjede risiko, der er på bankens forholdsvis store andel af én-konto kunder.

Bankens individuelle solvensbehov er af bankens bestyrelse fastsat til 14,1 pct. pr. 31. marts 2014. Det er Finanstilsynets vurdering, at dette solvensbehov tager tilstrækkelig højde for de nuværende risici i banken. Bankens faktiske solvens var 20,2 pct.

Banken fik enkelte påbud på ledelsesområdet, herunder et påbud om at ændre retningslinjerne til direktionen for håndtering og registrering af operationelle risici, da bankens fastsatte ramme for tabsgivende eller potentielt tabsgivende operationelle hændelser på 300.000 kr. vurderes høj. Yderligere skal banken sikre, at alle væsentlige tab eller potentielt tabsgivende hændelser registreres. 

Banken fik en risikooplysning om fundingstrukturen. Finanstilsynet konstaterede, at banken er afhængig af aftaleindlån, og at dette er risikabelt på sigt. Banken bør f.eks. søge at øge andelen af anfordringsindlån fra stabile indlånskunder. Banken fik endvidere påbud om at opdatere beredskabsplanen på fundingområdet.

 

Senest opdateret 24-09-2014