1. Indledning
Finanstilsynet var i juni 2011 på inspektion i Danske Banks filial i Irland – National Irish Bank. Inspektionen var en funktionsundersøgelse, det vil sige en undersøgelse af et eller flere udvalgte områder. På inspektionen gennemgik Finanstilsynet kreditområdet i filialen som en opfølgning på tidligere inspektioner – senest i september 2008, maj 2009 og juni-juli 2010.
Denne redegørelse offentliggøres efter reglerne i bekendtgørelse om finansielle virksomheders pligt til at offentliggøre Finanstilsynets vurdering af virksomheden.
2. Sammenfatning og risikovurdering
Udlån i filialen i Irland pr. 31. marts 2011 var 9,8 mia. euro, hvilket svarer til 4,4 pct. af Danske Bank koncernens samlede udlån. Filialens udlån er fordelt med ca. 30 pct. til private og ca. 70 pct. til erhvervsrelaterede kunder. Mere end 75 pct. af udlånene er relateret til fast ejendom.
Som ved øvrige inspektioner i udlandet holdt Finanstilsynet møde med det lokale finanstilsyn. Derudover holdt Finanstilsynet møde med den irske centralbank og konsulentvirksomheden Blackrock, som for de irske myndigheder har gennemført en analyse af de irske bankers kreditrisiko og kreditstyring. Formålet med disse møder var, at Finanstilsynet kunne få et bedre grundlag for at vurdere Danske Banks kreditrisiko og kreditstyring i Irland.
Finanstilsynet gennemgik ved inspektionen 200 udlånsengagementer i størrelsesintervallet fra 50.000 euro til 438 mio. euro. Engagementerne omfattede filialens største engagementer og flere forskellige stikprøver.
Inspektionen fandt sted på et tidspunkt, hvor banken foretog den kvartalsvise gennemgang af udlån for vurdering af nedskrivninger for 2. kvartal 2011. Finanstilsynet vurderede, at det var påkrævet, at der blev nedskrevet yderligere 23,0 mio. euro på udlån i forhold til den irske bankfilials foreløbige opgørelser. På de gennemgåede engagementer blev der nedskrevet yderligere i alt 132,5 mio. euro i forhold til regnskabet for 1. kvartal 2011.
Pr. 30. juni 2011 udgjorde de samlede nedskrivninger og tab 15,3 mia. kr. svarende til 21 pct. af udlånene. Vurderingen er, at banken – i kraft af betydelige nedskrivninger i blandt andet første og andet kvartal 2011 – har nedskrevet tilstrækkeligt. Som følge af vanskelige forhold på det irske marked må der også fremover forventes betydelige nedskrivninger.
Medvirkende hertil er, at banken i betydeligt omfang har ydet lån til finansiering af fast ejendom. Det irske ejendomsmarked er præget af usikkerhed i prisfastsættelsen, meget få gennemførte handler og manglende gennemsigtighed om vilkår for de handler, der gennemføres. Markedet har ikke bedret sig siden Finanstilsynets inspektion i 2010. Finanstilsynet vurderer fortsat, at der navnlig er usikkerhed om værdien af grundarealer til udvikling og udlejede mindre beboelsesejendomme.
Udlån til hjemmemarkedsbaseret erhverv må ligeledes forventes at give øgede tab. Generelt udviser bankens udlån til private endnu ikke væsentlige svaghedstegn.
Den overvejende del af udlånene er ydet på vilkår med variabel rente baseret på en referencerente. På en del udlån er låntagerne udelukkende i stand til at betale renter og eventuelle afdrag, fordi den korte rente fortsat er lav. Selvom der er nedskrevet på sådanne lån, er der en betydelig kreditrisiko forbundet med fremtidige rentestigninger.
Videre er en væsentlig andel af lånene, ligesom det er tilfældet for andre banker i det irske marked, ydet til så lav en rente, at selv en aftalemæssig afvikling ikke vurderes at tilføre banken indtjening.
Banken foretog efter Finanstilsynets inspektion i september 2008 betydelige og nødvendige tiltag til at forbedre kreditstyringen i den irske filial. En del af disse tiltag var under igangsættelse ved Finanstilsynets opfølgningsinspektion i maj 2009, og Finanstilsynet vurderede efter inspektionen i juni-juli 2010, at bankens kreditstyring var tilpasset de vanskelige forhold på det irske marked. Der er efterfølgende iværksat yderligere tiltag, som indebærer, at kreditstyringen i den irske filial nu efter Finanstilsynets vurdering er på niveau med kreditstyringen i resten af bankkoncernen. Der må fortsat i lang tid fremover forventes at være behov for en stram styring og tæt opfølgning i den irske filial med henblik på at minimere tab.
Danske Bank koncernen har opgjort sit solvensbehov pr. 30. juni 2011 til 10,3 procent. Den faktiske solvens pr. 30. juni 2011 var 18,8 procent.
Banken har pr. 30. september 2011 ændret sin model, således at risiko på udlån i filialen i Irland medfører en væsentligt forøget solvensbelastning. Hertil har banken som følge af den betydelige usikkerhed om kreditrisikoen på udlånene i den irske filial ved opgørelsen af solvensbehovet fortsat afsat betydelige kapitalmæssige tillæg til dækning af risikoen. Denne inspektion gav ikke Finanstilsynet anledning til at anfægte bankens vurdering af solvensbehovet som følge af kreditrisikoen i den irske filial.