Indledning
Finanstilsynet var i december 2010 på inspektion i PenSam Bank A/S.
Inspektionen var en ordinær undersøgelse, hvor alle bankens væsentligste områder blev gennemgået ud fra en risikovurdering. Således blev der lagt størst vægt på kreditområdet og markedsrisikoområdet, der er de største risikoområder i banken.
Denne redegørelse offentliggøres efter reglerne i bekendtgørelse om finansielle virksomheders pligt til at offentliggøre Finanstilsynets vurdering af virksomheden.
Sammenfatning og risikovurdering
Banken er en internetbaseret privatkundebank for medlemmer eller ansatte i FOA, og er kendetegnet ved at have et stort indlånsoverskud.
Finanstilsynet gennemgik ved undersøgelsen de 53 største udlånsengagementer, svarende til ca. 10 pct. af bankens samlede udlån og garantier.
Banken har en høj risikokoncentration på finansiering af andelsboliger, der tegner sig for ca. 50 pct. af de samlede udlån. En lang række andelsboliger er finansieret med afdragsfrie kreditter, hvor eventuelt uudnyttede beløb kan anvendes til andre formål, som for eksempel forbrug.
Banken er derfor i risiko for at have engagementer, hvor gælden i en andelsbolig er øget, og andelsboligen samtidig er faldet i værdi. Sammenholdt med, at banken i en række tilfælde ikke har aktuel indsigt i kundernes økonomiske forhold, kan dette indebære en betydelig kreditrisiko og dermed risiko for senere tab.
Bankens akkumulerede nedskrivninger er endvidere lavere end gennemsnittet i blandt pengeinstitutter i gruppe 3, og det er således vigtigt, at der sker en tæt opfølgning på svage engagementer, så banken har mulighed for at reagere hurtigt ved yderligere økonomiske forringelser hos låntagerne.
Undersøgelsen gav dog ikke Finanstilsynet anledning til at foretage nedskrivninger på gennemgåede engagementer.
Banken fik en række påbud på kreditområdet, blandt andet om at ændre sin definition af objektiv indikation for værdiforringelse og sin nedskrivningsprocedure på såvel gruppevise som individuelle nedskrivninger, samt om at etablere en forretningsgang for løbende overvågning af engagementer.
PenSam Bank A/S har en obligationsbeholdning, der er cirka dobbelt så stor som de samlede udlån. Dette skyldes en generelt stor overskudslikviditet. Banken har derfor en høj renterisiko i forhold til flertallet af gruppe 3-institutter.
Gennemgangen af markedsrisikoområdet førte også til påbud om præciseringer i såvel instruksen til direktionen, bestyrelsens forretningsorden samt rapportering til bestyrelsen om udnyttelsen af direktionens rammer på området.
Finanstilsynet fandt, at solvensbehovet skulle øges fra de 8 pct., som banken havde indberettet ultimo december 2010. Banken har efterfølgende meddelt Finanstilsynet, at det individuelle solvensbehov er øget til 9,0 pct. Det forøgede solvensbehov adresserer efter Finanstilsynets vurdering de yderligere risici, som blev identificeret ved inspektionen. Bankens faktiske solvens pr. 31. december 2010 var 21,0 pct.