Sagsfremstilling:
I forbindelse med en inspektion blev Finanstilsynet opmærksom på, at to selskaber, hvoraf det ene var et fondsmæglerselskab, var nært forbundet. Der var tale om en porteføljemanagementaftale, hvorefter fondsmæglerselskabet skulle bistå selskabet med porteføljepleje af dets aktiver. Derudover havde flere personer tilknytning til begge selskaber i kraft af deres stillinger.
Spørgsmålet var, om forbindelsen kunne anses for at være omfattet af reglerne om koncerninterne transaktioner i § 181.
Afgørelse/begrundelse:
Finanstilsynet vurderede, at forholdet mellem de to selskaber ikke opfyldte betingelserne for at betragtes som koncernforbundne selskaber i § 181 i lov om finansiel virksomhed.
Hvad angår de organisatoriske forhold lagde Finanstilsynet ved afgørelsen vægt på, at der mellem fondsmæglerselskabet og det selskab, det var nært forbundet med, ikke var i et moder- dattervirksomhedsforhold.
Dernæst lagde Finanstilsynet vægt på, at fondsmæglerselskabet ikke besad kapitalandele i det andet selskab.
Finanstilsynet vurderede ligeledes, om forbindelsen mellem selskaberne modsvarede den forbindelse, der består mellem en virksomhed og dens søstervirksomhed. Da de to selskaber ikke havde samme modervirksomhed, var der ikke noget søsterforhold imellem dem.
Endelig tog Finanstilsynet stilling til om § 5, stk. 1, nr. 17. litra b om kapitalinteresser fandt anvendelse. Finanstilsynet vurderede, at ingen af de to selskaber havde direkte eller indirekte aktier eller besad 20 % eller mere af stemmerettighederne i selskaberne.
Hvad angår personsammenfald i selskaberne, vurderede Finanstilsynet, at § 181, stk. 1, nr. 3 om personsammenfald ikke fandt anvendelse. Her lagde Finanstilsynet vægt på, at de personer der indgik i begge selskaber ikke var de samme for flertallets vedkommende.