Sagsfremstilling
I forbindelse med drøftelser af markedsværdier på passivsiden har livsforsikringsbranchen forespurgt, om der er noget til hinder for at inddele forsikringerne i delbestande efter grundlagsrenter, således at investeringsrisikoen for hver enkelt delbestand kan tilpasses renterisikoen på forsikringerne i delbestanden (såkaldte investeringsgrupper). Ved et givet renteniveau vil det såkaldte bonuspotentiale på fripolicen være større for delbestande med lave grundlagsrenter end for delbestande med høje grundlagsrenter. Bonuspotentialet kan dække tab på investeringerne i overensstemmelse med kontributionsprincippet. Delbestande med lave grundlagsrenter vil derfor alt andet lige have større mulighed for at investere i bl.a. aktier, der over en længere årrække historisk giver et højere afkast, men hvor risikoen for udsving i værdien også er større, end ved investering i f.eks. kortfristede statsobligationer.
Afgørelse/begrundelse
Lov om forsikringsvirksomhed ses ikke at indeholde bestemmelser, hvorefter det ikke er muligt at etablere separate investeringsgrupper. Indførelsen af sådanne investeringsgrupper vedrører alene bonusberegningen og ikke bonusanvendelsen. Det er tilsynets praksis, at førstnævnte kan ændres for bestående forsikringer, medmindre aftalegrundlaget forhindrer dette, mens sidstnævnte kun kan ændres med hver enkelt forsikringstagers samtykke. Det er endvidere tilsynets praksis, at et selskab kan ændre sit bonusregulativ for bestående forsikringer vedrørende fremtidig bonus i det omfang, at kontributionsprincippet yderligere fremmes uanset, om ændringen indebærer, at nogle forsikringstagere derved får mindre bonus, end det hidtil anvendte bonusregulativ ville have givet anledning til.
På baggrund heraf finder Finanstilsynet og det Finansielle Virksomhedsråd, at det er foreneligt med lov om forsikringsvirksomhed, at selskaber, der hidtil har fastsat bonusrenten ud fra afkastet af selskabets samlede investeringer, således at alle forsikringer fik samme bonusrente (det såkaldte gennemsnitsrenteprincip), i stedet opdeler forsikringsbestanden i delbestande efter renterisiko (investeringsgrupper) med hver sin investeringsstrategi, således at bonusrenten for de enkelte delbestande fastsættes ud fra afkastet af de pågældende investeringer. Opdelingen i investeringsgrupper skal respektere aftalegrundlaget. Da der er tale om en væsentlig ændring i selskabets regler for beregning af bonus, skal kunderne informeres herom senest, når systemet tages i anvendelse, jf. § 5, stk. 1, i informationsbekendtgørelsen. Det er videre en forudsætning, at selskaberne har de nødvendige forretningsgange og systemer, og at midlerne i udgangspunktet fordeles på en rimelig og betryggende måde mellem grupperne.
Lov om forsikringsvirksomhed ses ikke at indeholde bestemmelser, hvorefter det ikke er muligt at etablere separate investeringsgrupper. Indførelsen af sådanne investeringsgrupper vedrører alene bonus og ikke bonus. Det er tilsynets praksis, at førstnævnte kan ændres for bestående forsikringer, medmindre aftalegrundlaget forhindrer dette, mens sidstnævnte kun kan ændres med hver enkelt forsikringstagers samtykke. Det er endvidere tilsynets praksis, at et selskab kan ændre sit bonusregulativ for bestående forsikringer vedrørende fremtidig bonus i det omfang, at kontributionsprincippet yderligere fremmes uanset, om ændringen indebærer, at nogle forsikringstagere derved får mindre bonus, end det hidtil anvendte bonusregulativ ville have givet anledning til.På baggrund heraf finder Finanstilsynet og det Finansielle Virksomhedsråd, at det er foreneligt med lov om forsikringsvirksomhed, at selskaber, der hidtil har fastsat bonusrenten ud fra afkastet af selskabets samlede investeringer, således at alle forsikringer fik samme bonusrente (det såkaldte gennemsnitsrenteprincip), i stedet opdeler forsikringsbestanden i delbestande efter renterisiko (investeringsgrupper) med hver sin investeringsstrategi, således at bonusrenten for de enkelte delbestande fastsættes ud fra afkastet af de pågældende investeringer. Opdelingen i investeringsgrupper skal respektere aftalegrundlaget. Da der er tale om en væsentlig ændring i selskabets regler for beregning af bonus, skal kunderne informeres herom senest, når systemet tages i anvendelse, jf. § 5, stk. 1, i informationsbekendtgørelsen. Det er videre en forudsætning, at selskaberne har de nødvendige forretningsgange og systemer, og at midlerne i udgangspunktet fordeles på en rimelig og betryggende måde mellem grupperne.