Taksonomiforordningen etablerer et klassificeringssystem for, hvad der kvalificerer en økonomisk aktivitet som miljømæssigt bæredygtig. Forordningen pålægger samtidig de omfattede virksomheder at oplyse, hvordan og i hvilket omfang deres økonomiske aktiviteter er miljømæssigt bæredygtige.
De delegerede retsakter til taksonomiforordningen angiver, hvordan virksomhederne skal udarbejde taksonomirapporteringen, og i hvilke rapporteringsskemaer oplysningerne skal offentliggøres. De delegerede retsakter fastlægger også kravene for, hvornår udvalgte aktiviteter kan siges at være miljømæssigt bæredygtige (de såkaldte tekniske screeningskriterier).
De væsentligste ændringer til de delegerede retsakter omfatter:
- Reduktion af datapunkter
- Rapporteringsskemaerne forenkles, hvilket reducerer antallet af datapunkter med 89 pct. for finansielle virksomheder.
- Indførelse af væsentlighedsgrænse
- Finansielle virksomheder kan undlade at vurdere, om deres aktiviteter er omfattet af og i overensstemmelse med taksonomiforordningen, hvis de ikke er finansielt væsentlige. Det vil sige, hvis deres omfattede aktiviteter akkumuleret ikke overstiger 10 pct. af nævneren i beregningen af nøgletalsindikatorer (KPI’er).
- Forenkling af KPI’er
- Finansielle virksomheders eksponeringer mod modpartsvirksomheder, der ikke er forpligtet til at udarbejde en bæredygtighedsrapportering i henhold til CSRD, ekskluderes fra nævneren af de gældende KPI'er.
- Finansielle virksomheder kan dog medtage eksponeringer mod disse modpartsvirksomheder, hvis de frivilligt rapporterer KPI’er i henhold til taksonomiforordningen, eller hvis de finansielle virksomheder finansierer økonomiske aktiviteter eller aktiver, hvor provenuet er kendt.
- Midlertidig mulighed for ikke at medtage detaljerede skemaer
- Finansielle virksomheder, som ikke hævder at have aktiviteter i overensstemmelse med taksonomiforordningen, vil indtil den 31. december 2027 kunne nøjes med at angive en erklæring herom i ledelsesberetningen.
- Udskydelse af anvendelse af skemaer
- Kreditinstitutters anvendelse af skema 6 og 7 vedrørende KPI for handelsbeholdningen og KPI for gebyrer og provisioner udskydes til 2028.
- Forenkling af kriteriet om ikke at gøre væsentlig skade (DNSH)
- Kriteriet om ikke at gøre væsentlig skade forenkles for miljømålet om forebyggelse og bekæmpelse af forurening i forbindelse med anvendelse og tilstedeværelse af kemikalier. Forenklingen skal sikre en bedre overensstemmelse med den eksisterende miljølovgivning i EU og reducere byrder fra de rapporterende virksomheder.
- Rapporteringsskemaer for atom- og fossilgasrelaterede aktiviteter fjernes
- Visse elementer medtages i stedet i de generelle rapporteringsskemaer for finansielle virksomheder.
Den delegerede retsakt vil nu blive fremsendt til Europa-Parlamentet og Rådet til gennemgang. Ændringerne træder i kraft, når indsigelsesperioden på 4 måneder, som kan forlænges med yderligere 2 måneder, er udløbet. De nye regler finder anvendelse fra regnskabsåret 2025, men virksomhederne kan vælge først at anvende ændringerne fra og med regnskabsåret 2026.
Læs mere om de delegerede retsakter her.