Erfaringsopsamling om klimastress i finansielle virksomheder

28-06-2024

Finanstilsynet har gennemført et indledende projekt om klimastress i tæt dialog med en række finansielle virksomheder

Sammen med en række finansielle virksomheder har Finanstilsynet undersøgt klimarelaterede finansielle risici og klimastresstest.

I juni 2022 indledte Finanstilsynet et projekt for at samle viden om potentielle konsekvenser af klimarelaterede finansielle risici for værdien af de finansielle virksomheders aktiver. Projektet er gennemført i tæt dialog med en række store, danske finansielle virksomheder indenfor kredit- og pensionsområdet, og er afsluttet med en indledende selvevalueringsøvelse. Selvevalueringsøvelsen forløb i perioden fra oktober 2023 til januar 2024 med et fokus på klimarelaterede finansielle risici indenfor de næste 3-5 år på områderne kreditrisiko og markedsrisiko.

Til undersøgelse blev deltagerne bedt om at indsende:

  • kortlægning af væsentlige klimarisici og væsentligt berørte aktivgrupper
  • følsomhedsanalyse af omstillingsrisici
  • følsomhedsanalyse af fysiske risici.

Den indledende øvelse har givet Finanstilsynet tre hovederfaringer:

  • Myndigheder og den finansielle sektor er i en tidlig fase i implementeringen af tiltag for at kvalificere og kvantificere konsekvensen af forskellige klimarisici.
  • Der er stor forskel på tilgangen til at modellere effekten af omstillingsrisici. Tilgangen til oversvømmelsesrisici for ejendomme ser ud til at være relativt ensartet.
  • Datagrundlaget for udførelsen af klimastresstest er stadig under opbygning. En del bygger på beregnede fremfor observerede data, hvilket tyder på, at der er behov for, at virksomhederne gør sig bekendt med usikkerhedsgraden bag de benyttede datapunkter.

Erfaringerne peger på, at der dels er behov for yderligere vejledning, dels at selve forståelsen af de forudsætninger og antagelser, der ligger til grund for beregningerne i en klimastresstest, er lige så vigtig som resultaterne. Finanstilsynet fokuserer på de tilsynsmæssige forpligtelser i den kommende opdatering af Solvens II-forordningen for forsikrings- og pensionsselskaberne og de kommende krav i opdateringen af kapitalkravspakken for kreditinstitutterne, herunder retningslinjer fra EBA om styring af ESG-risiko og klimastresstest.

Læs hele notatet.

Senest opdateret 28-06-2024