Redegørelse om undersøgelse i P/F Betri Banki

22-01-2025

Finanstilsynet var i uge 38 og 39 2024 på inspektion i P/F Betri Banki (banken). Inspektionen var en ordinær inspektion, hvor de væsentligste risikoområder blev gennemgået ud fra en risikobaseret vurdering.

Sammenfatning og risikovurdering

Betri Banki er en full-service bank, der opererer på Færøerne. Banken har en markedsandel på 40-50 pct. på Færøerne.

Banken har en relativt høj andel af store erhvervsindlån, som ikke er dækket af Indskydergarantifonden. Samtidig finansierer banken førsteprioritetsboliglån med lang løbetid.

Bankens fundingstruktur kan udgøre en risiko for banken i en stresset likviditetssituation, da de store udækkede erhvervsindlån er mere flygtige end indlån dækket af indskydergarantien. Det vil tage lang tid for banken at nedbringe lånene med første prioritet.

Banken rapporterer ikke på alle fastsatte grænser i likviditetspolitikken. Banken har fået påbud om at sikre, at der sker rapportering på alle fastsatte grænser i likviditetspolitikken.[1]

Ved inspektionen er der gennemgået 104 eksponeringer svarende til 47,9 pct. af bankens samlede udlånsmasse. Fem eksponeringer blev på baggrund af eksponeringsgennemgangen flyttet til en dårligere bonitet.

Heraf blev der konstateret OIK (objektiv indikation for kreditforringelse) på tre eksponeringer. Banken har fået påbud om at sikre, at den konstaterer OIK rettidigt og at sikre, at det bliver overvejet, om koncernforbundne kunder også er omfattet af OIK, hvis der er konstateret OIK på en deleksponering.[2] Korrekt risikoklassifikation er vigtig for at sikre god risikostyring og for at sikre korrekt regnskabsaflæggelse.

Bankens arbejde med værdiansættelse af erhvervsejendomme er i nogle tilfælde ikke tilstrækkeligt struktureret, og det kan påføre banken uventede tab. Banken har fået påbud om styrke arbejdet med ejendomsvurderinger af erhvervsejendomme, så den har korrekte og opdaterede oplysninger omkring ejendommene.[3]

Bankens opsamling af operationelle hændelser, herunder hændelser, der kunne have medført tab, er ikke tilstrækkelig. Banken risikerer herved ikke at få draget de nødvendige læringer af fejl og mangler. Banken har fået påbud om at sikre et betryggende setup for opsamling og registrering af operationelle hændelser, herunder også hændelser som kunne have medført tab.[4]

Bankens individuelle solvensbehov var opgjort til 10,1 pct. pr. 30. juni 2024. På baggrund af inspektionen har Finanstilsynet vurderet, at solvensbehovet er tilstrækkeligt til afdækning af bankens risici.

 

 

[1] Jf. ledelsesbekendtgørelsens bilag 4, nr. 43, jf. §19, stk. 1.

[2] Jf. regnskabsbekendtgørelsen bilag 10, nr. 17, jf. § 52, stk. 1 samt regnskabsbekendtgørelsen bilag 10, nr. 26, jf. § 52, stk. 2, nr. 1.

[3] Jf. ledelsesbekendtgørelsens bilag 1, nr. 22, jf. § 13.

[4] Jf. ledelsesbekendtgørelsens bilag 3, nr. 5, litra e og f og nr. 7, litra c, jf. § 4.