Finanstilsynet gennemgik instituttets ejerboligmodel til låneudmåling, herunder relevante politikker, forretningsgange for brug af modellen samt rapportering og validering.
Desuden gennemgik Finanstilsynet en stikprøve på 200 ejendomsvurderinger, hvoraf 27 blev udvalgt til fysisk kontrolbesigtigelse.
Opsummering og risikovurdering
Realkredit Danmark er kendetegnet ved at have de videste rammer for brug af ejendomsværdimodeller blandt realkreditinstitutter. Der er f.eks. ikke grænser for, hvor høje beløb modellen kan finde anvendelse på, og instituttet stiller ikke krav om genbesigtigelse af ejendommene med et fast tidsinterval. Disse forhold indebærer samlet set en væsentlig modelrisiko for instituttet, hvilket tilsvarende stiller krav til risikobegrænsende foranstaltninger omkring brugen af modellen.
På vurderingsområdet var der ikke funktionsadskillelse mellem de medarbejdere, der udførte vurderinger til låneudmåling, og de medarbejdere, der udførte interne kontroller. Endvidere kunne der i Realkredit Danmark på inspektionstidspunktet være personsammenfald mellem den medarbejder, der tiltrådte en modelbaseret værdiansættelse, og den der foretog kontrolbesigtigelse.
Realkredit Danmark får påbud om at sikre en tilstrækkelig funktionsadskillelse i vurderingsorganisationen.
Ved gennemgang af stikprøven af værdiansættelser havde Finanstilsynet bemærkninger til i alt 12 værdiansættelser. I fire tilfælde var ejendommene værdiansat for højt, og der var fejl eller mangler i dokumentationen. I yderligere fire tilfælde var ejendomme værdiansat til det maximalt acceptable, og af disse havde to værdiansættelser fejl eller mangler i dokumentationen. Endelig havde yderligere fire værdiansættelser fejl eller mangler i dokumentationen.
Inspektionen gav ikke anledning til at tilsidesætte det af instituttet opgjorte solvensbehov.