Redegørelse om inspektion i Danske Bank i Nordirland

02-01-2012

 

1. Indledning

Finanstilsynet var i september 2011 på inspektion i Danske Bank A/S vedrørende datterbanken i Nordirland – Northern Bank. Inspektionen var en funktionsundersøgelse, det vil sige en undersøgelse af et eller flere udvalgte områder. På inspektionen gennemgik Finanstilsynet kreditområdet. Seneste tidligere inspektion var i maj 2009.

Denne redegørelse offentliggøres efter reglerne i bekendtgørelse om finansielle virksomheders pligt til at offentliggøre Finanstilsynets vurdering af virksomheden.

2. Sammenfatning og risikovurdering

Udlån i datterbanken i Nordirland pr. 30. juni 2011 var 48,9 mia. kr., hvilket svarer til 2,9 pct. af Danske Bank koncernens samlede udlån. Banken er blandt de fire største på det nordirske marked, og udlånet er fordelt med ca. 40 pct. til private og ca. 60 pct. til erhvervsrelaterede kunder. Omkring halvdelen af udlån til erhverv er relateret til fast ejendom.

Som et led i forberedelse af denne inspektion deltog Finanstilsynet i dele af det britiske tilsyns regelmæssige inspektion af den nordirske banks risikoområder i maj 2011. 

Finanstilsynet gennemgik ved inspektionen i september 2011 245 udlånsengagementer i størrelsesintervallet fra 30.000 GBP til 132 mio. GBP. Engagementerne omfattede datterbankens største engagementer og flere forskellige stikprøver.

Pr. 30. juni 2011 udgjorde de samlede akkumulerede nedskrivninger og tabsafskrivninger 4,3 mia. kr. svarende til 8 pct. af udlånene.

Inspektionen fandt sted på et tidspunkt, hvor banken foretog den kvartalsvise gennemgang af udlån for vurdering af nedskrivninger for 3. kvartal 2011. På de gennemgåede engagementer blev der af banken nedskrevet yderligere i alt 25,9 mio. GBP i forhold til regnskabet for 2. kvartal 2011. Finanstilsynet vurderede dog, at der var behov for, at Danske Bank koncernen nedskrev yderligere 1,6 mio. GBP på udlån i forhold til den nordirske banks foreløbige opgørelser.

Som følge af vanskelige forhold på det nordirske marked kan der også fremover komme betydelige nedskrivninger.

Medvirkende hertil er bankens udlån til det kommercielle ejendomsmarked, som Finanstilsynet ved inspektionen i 2009 gav banken risikooplysning om.

Som ved tidligere inspektioner var det hovedsageligt udlån med relation til byggeri eller ejendomsmarkedet, som udviste væsentlige svaghedstegn. 

Finanstilsynet vurderer fortsat, at bankens kreditstyring af erhvervskunder er tilfredsstillende.

Det svage ejendomsmarked giver usikkerhed om værdierne. Finanstilsynet vurderer, at der navnlig er usikkerhed om værdien af grundarealer til udvikling samt visse arealer udlagt til landbrug, særligt arealer som ikke anvendes til drift.

Hovedparten af bankens udlån til landbrug må anses for sikret ved pant. 

Bankens udlån til private udviste ikke væsentlige svaghedstegn, idet der er fastsat afviklingsvilkår, og lånene afvikles planmæssigt med acceptable løbetider.

Generelt er en væsentlig del af bankens udlån ydet på vilkår med variabel rente baseret på en referencerente. På en del navnlig ejendomsbaseret udlån er låntagerne primært i stand til at betale renter og eventuelle afdrag aftalemæssigt, fordi den korte rente er meget lav. Selvom der er nedskrevet på sådanne lån, er der en betydelig kreditrisiko forbundet med fremtidige rentestigninger.

Herudover er en væsentlig andel af lånene, ligesom det er tilfældet for andre banker i det nordirske marked, ydet til så lav en rente, at selv en aftalemæssig afvikling kun vurderes at tilføre banken beskeden indtjening.

Danske Bank koncernen har opgjort sit solvensbehov pr. 30. juni 2011 til 10,3 procent. Den faktiske solvens pr. 30. juni 2011 var 18,8 procent.

Som følge af den betydelige usikkerhed om kreditrisikoen på udlånene i den nordirske bank, har Danske Bank afsat et kapitalmæssigt tillæg til dækning af risikoen. Denne inspektion gav ikke Finanstilsynet anledning til at anfægte bankens vurdering af solvensbehovet som følge af kreditrisikoen i datterbanken.

 

Senest opdateret 02-01-2012