Indledning
Finanstilsynet var i februar 2011 på inspektion i Alm. Brand Forsikring A/S.
Inspektionen var en ordinær undersøgelse, hvor alle virksomhedens væsentlige forretningsområder blev gennemgået. Fokus var rettet mod følgende områder:
• bestyrelse og direktion
• forsikringsforretninger, herunder reassurance og hensættelser
• investeringsforretningen
• outsourcing, koncerninterne transaktioner og koncerninterne engagementer
• økonomien og individuel solvens
Redegørelsen offentliggøres efter reglerne i bekendtgørelse om finansielle virksomheders pligt til at offentliggøre Finanstilsynets vurdering af virksomheden.
Sammenfatning og risikovurdering
Alm. Brand Forsikring A/S er Alm. Brand koncernens centrale skadeforsikringsselskab. Selskabet sælger forsikringer til private, små og mellemstore virksomheder, landbrug og til det offentlige i Danmark. Særligt risikable forsikringsforretninger er fravalgt, herunder større industri- og marinekunder samt flyforsikringer ligesom kredit- og kautionsforsikringer er fravalgt.
Alm. Brand Forsikring er en del af Alm. Brand koncernen og styres gennem ledelseskomiteer på tværs af koncernen. Selskabets styring af risici sker efter veltilrettelagte politikker og er i den bedste ende sammenlignet med andre selskaber.
Finanstilsynet kunne konstatere, at selskabet følger sin strategi såvel indenfor forsikringsområdet som på investeringsområdet. På forsikringsområdet er risikopåtagelsen begrænset via et omfattende reassuranceprogram og på investeringsområdet er hovedparten af investeringerne placeret i danske stats- og kreditobligationer med løbetid tilpasset forpligtelserne. De koncerninterne engagementrisici er begrænsede og styres på daglig basis ligesom øvrige risici på investeringsområdet afdækkes med målrettede rente- og inflationsswaps.
Alm. Brand Forsikring A/S har opgjort sit individuelle solvensbehov pr. 31. december 2010 til 1.226 mio. kr. Heroverfor står en kapital inklusiv ansvarlig lånekapital på 2.204 mio. kr.
Finanstilsynet har påpeget, at fastholdelsen af et fortsat lavt kapitalkrav afhænger af, at selskabet fortsat viser vilje og evne til at reagere på ugunstige signaler og til risikominimering såvel indenfor forsikringsområdet som investeringsområdet.