Lov om banker og sparekasser m.v. § 6, stk. 6

24-07-2003

Lagt på Internettet den 9. maj 2001.

       

Sagsfremstilling:

En bank rejste følgende spørgsmål:

Spørgsmål 1)
Såfremt bestyrelsesmedlem X bliver dømt for insider-handel ved en domstol, skal han umiddelbart derefter udtræde af bestyrelsen, eller kan han blive siddende i bestyrelsen frem til førstkommende ordinære generalforsamling?

Spørgsmål 2)
Såfremt bestyrelsesmedlem X erkender sin skyld og accepterer en fastsat bøde efter reglerne i retsplejelovens § 931, vil dette medføre, at X straks skal ud af bestyrelsen, eller kan han vente til førstkommende ordinære generalforsamling?

Afgørelse/begrundelse:

Ad spørgsmål 1)

Et bestyrelsesmedlem, der dømmes for insider-handel, skal udtræde af bestyrelsen, jf. bank- og sparekasselovens § 6, stk. 6, nr. 2.

At der er begået et strafbart forhold bør ses som en skærpende omstændighed, der bør medføre, at den dømte straks udtræder af bestyrelsen.

Det er uden betydning, om den dømte har tilstået eller ej, når dommen er afsagt.

Ad spørgsmål 2)

Anklagemyndigheden kan, forudsat at straffen ikke antages at ville medføre højere straf end bøde, i stedet for indlevere anklageskrift til retten træffe afgørelse uden retslig forfølgelse. Dette forudsætter, at bestyrelsesmedlemmet erkender sig skyldig og erklærer sig rede til at betale en nærmere fastsat bøde inden for en given frist.

Det må lægges til grund, at tilbud om afgørelse af sagen i henhold til retsplejelovens § 931 alene er aktuel, hvor anklagemyndigheden vurderer, at der klart er begået en straftbart forhold.

At et bestyrelsesmedlem erkender fuldbyrdelse af gerningsindholdet og forsæt ændrer ikke ved, at der er begået en strafbar handling. Forskellen er alene, at sagen ikke er bedømt af en domstol.

I sager som behandles efter retsplejelovens § 931, skal bestyrelsesmedlemmet derfor udtræde af bestyrelsen umiddelbart efter, at bøden er betalt.

 

 

Senest opdateret 10-12-2012