Ny undersøgelse: Kun få danskere optager private lån gennem Facebook

18-12-2024

To nye undersøgelser udført for Finanstilsynet viser, at private lån på Facebook kun udgør en lille del af lånemarkedet og hovedsageligt tilbydes gennem lukkede grupper og direkte mellem personer. Undersøgelsen viser også, at nogle af udlånsgrupperne kan have en forbindelse til organiseret kriminalitet.

For at skabe klarhed over udbredelsen af det grå lånemarked på sociale medier, de såkaldte ”Facebooklån”, har Finanstilsynet fået udført to undersøgelser af låneaktiviteten på Facebook. Undersøgelserne omfatter både en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse og en kortlægning af aktive lånegrupper. Undersøgelserne viser, at det kun er en lille andel af danskerne, der optager private lån via sociale medier, og at lånebeløbene ofte er små beløb på under 2.000 kr. Undersøgelserne peger dog også på, at låneaktiviteten i nogle tilfælde drives af organiserede netværk med forbindelse til sort arbejde, hælervarer og anden kriminalitet.

"Med undersøgelserne har vi forsøgt at kaste lidt lys over omfanget af problemet. Resultaterne viser, at Facebook-lån ikke er noget, den gennemsnitlige dansker bruger som lånemulighed. Kun 1 pct. af befolkningen har forsøgt sig med et privat lån på platformen. Det er godt, da disse lån ofte er forbundet med risici, herunder store økonomiske omkostninger for dem, der optager lånene," siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets forbrugerkontor.

Organiserede netværk står bag nogle Facebook-lån

Undersøgelserne peger på, at de fleste Facebook-lån formidles gennem større netværk af lukkede grupper og profiler, der er vanskelige at identificere og føre tilsyn med, fordi aftaler indgås med private beskeder. Det vurderes, at mere end 135 grupper opererer på platformen, hvor långivere og låntagere mødes gennem opslag og private beskeder. Mange af lånene har korte tilbagebetalingsfrister og høje renter, ofte omkring 50 pct. Desuden kræver långivere ofte omfattende personlige oplysninger fra låntagerne, hvilket kan udsætte dem for afpresning eller svindel. Lån på Facebook er med andre ord ofte forbundet med store risici.

”Hvis man overvejer at optage et privat lån, bør man altid vælge udbydere med tilladelser fra Finanstilsynet, dvs. banker eller andre udlånsfirmaer, frem for uformelle aftaler på sociale medier, som hverken er gennemskuelige eller sikre. Et lån fra en person på Facebook, man ikke kender, kan ende med alvorlige økonomiske eller personlige konsekvenser. Nogle af lånene organiseres også af netværk, som kriminelle står bag. Efterforskningen af en sådan mulig kriminalitet er en opgave for politiet, og derfor har vi overdraget kortlægningen af aktiviteterne til politiet,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.                                      

Fakta om Facebook-lån

  • Omfang: Facebook-lån udgør kun en lille del af det danske lånemarked og tilbydes typisk gennem lukkede netværk. Blot 1 pct. blandt personer over 18 år har prøvet at optage et lån på Facebook og 2,9 pct. af de 18-35-årige.
  • Størrelse på lån og løbetid: De fleste lån på Facebook er under 2.000 kr. og skal ofte tilbagebetales inden for 100 dage.
  • Renter: Facebook-lån har typisk en rente på 50 pct. hvilket er markant højere end gennemsnittet for traditionelle lån.
  • Risici for låntager: Låntagere kan opleve forskellige former for afpresning, misbrug af personlige oplysninger og høje renter.
  • Organisering: Nogle af de større lånenetværk driver også grupper med forbindelse til sort arbejde, hælervarer og anden kriminalitet.

Kontakt

Ulla Brøns Petersen
Kontorchef