Finanstilsynet advarer investorer: Vær kritisk overfor finfluencernes investeringstips

17-06-2024

Finanstilsynet anbefaler private investorer, der følger finansielle influencere, at huske fem nøgleråd. Investorer bør generelt være skeptiske over for råd fra personer, hvis kompetencer de ikke kender, og som kan have andre interesser end at sikre følgerne et godt afkast.

Hvis du interesserer dig for investering, så er du sandsynligvis også stødt på finansielle influencere, såkaldte "finfluencere”, der især findes på sociale medier. Finanstilsynet følger fænomenet, der har vundet stadig større udbredelse i de senere år. Vi forventer, at antallet af finfluencere og omfanget af deres markedsføring vil fortsætte med at vokse. Derfor advarer Finanstilsynet nu private investorer om at være kritiske overfor investeringsanbefalinger på sociale medier.

"Det er positivt, at mange taler om investeringer og vil dele deres erfaringer, for det kan hjælpe andre med at blive mere fortrolige med, hvordan man kan investere. Men almindelige private investorer skal huske at stoppe op og bruge deres sunde fornuft, inden de trykker på ”køb”-knappen. Investorer skal selv undersøge og vurdere realismen i det, de bliver stillet i udsigt af finfluencere og andre på sociale medier," siger kontorchef Anne Bruun

Ingen forbrugerbeskyttelse ved råd fra finfluencere

Hvis man som investor følger anbefalinger fra en finfluencer, er man ikke beskyttet på samme måde, som hvis man vælger at bruge en rådgiver, der har en tilladelse fra Finanstilsynet. Finansielle rådgivere med en tilladelse er forpligtede til at handle i kundens bedste interesse, hvorimod finfluencers ikke er underlagt nogen krav og kan have skjulte interesser eller utilstrækkelige kompetencer.

"Finanstilsynet er meget opmærksom på finfluencernes stigende popularitet i Danmark og de risici, deres følgere udsætter sig selv for, hvis de ikke har deres kritiske briller på. Derfor arbejder vi på at nå ud til investorerne med fem gode råd. Vi håber, at investorerne vil huske vores råd, for at skille skidt fra kanel og beskytte sig selv," siger kontorchef Anne Bruun.

Fem råd, inden du følger en finfluencers anbefaling

1. Bekræft at finfluenceren er pålidelig

Tjek altid, hvilken viden og erfaring en finfluencer har, så du undgår at falde for upålidelige kilder. Kan finfluenceren fremvise en dokumenteret historik med succesfulde investeringer over længere tid?

2. Undersøg motivet bag en anbefaling

Vær kritisk over for, hvad finfluenceren får ud af at dele et specifikt råd om at købe eller sælge. Spørg finfluenceren, om vedkommende modtager betaling for at anbefale f.eks. en aktie eller en handelsplatform, eller om vedkommende selv ejer den anbefalede investering.

3. Vær skeptisk om fakta bag en anbefaling

En anbefaling bør være baseret på fakta og analyse, ikke blot skøn og spekulationer. Tag ikke investeringsbeslutninger, uden du først har bekræftet fakta bag en anbefaling.

4. Invester aldrig impulsivt

Modstå fristelsen til hurtige investeringer baseret på et "hot tip" eller trends på sociale medier. Når en anbefaling bliver bredt kendt, er det ofte for sent at opnå store gevinster. En almindelig investor, som dig selv, får afkast med analyse og en lang tidshorisont.

5. Uddan dig selv i investeringer

Din egen viden er dit bedste forsvar mod dårlige investeringsbeslutninger. Brug tid på at lære grundlæggende investeringstermer og -strategier. Jo bedre du forstår de produkter eller markeder, du investerer i, desto mindre er din risiko for at blive udnyttet.

Senest opdateret 17-06-2024

Kontakt

Anne Bruun
Kontorchef