Undersøgelse af livsforsikrings- og pensionsselskabers risikovurdering på hvidvaskområdet

Finanstilsynet gennemførte i vinteren 2023/2024 en tværgående undersøgelse af i alt otte livsforsikrings- og pensionsselskabers risikovurderinger på hvidvaskområdet.

Livsforsikrings- og pensionsselskaber er omfattet af hvidvaskloven. Det betyder, at den enkelte virksomhed skal udarbejde en risikovurdering, som identificerer og vurderer virksomhedens risiko for at blive brugt til hvidvask og finansiering af terrorisme. Reglerne herom fremgår af § 7, stk. 1, i hvidvaskloven. Risikovurderingen er et afgørende redskab for virksomhederne til at fokusere deres hvidvaskindsats og få en bevidsthed om, hvilke dele af deres virksomhed der er forbundet med risici i forhold til hvidvask og terrorfinansiering. 

Generelt vurderer Finanstilsynet, at livsforsikrings- og pensionsselskaber i Danmark har en forholdsvis lav risiko for at blive brugt til hvidvask og terrorfinansiering. Det er dog fortsat vigtigt, at virksomhederne er opmærksomme på og i stand til at afdække og håndtere relevante risici, selvom de måtte være relativt begrænsede, da de trods alt er til stede.

Undersøgelsen viser, at kvaliteten og omfanget af risikovurderingerne varierer, men helt generelt konstaterer Finanstilsynet, at virksomhederne, set i sammenligning med en tidligere undersøgelse i 2020 [1], i langt højere grad får afspejlet deres forretningsmodel og de risici, som de er udsat for, i deres risikovurderinger. Enkelte af risikovurderingerne lever dog ikke i tilstrækkelig grad op til lovens krav, se nedenfor.

Fokus for undersøgelsen

Gennemgangen af livsforsikrings- og pensionsselskabernes risikovurderinger omfattede en vurdering af, om den enkelte virksomhed i tilstrækkelig grad har:

  • identificeret de risikofaktorer, der som minimum skal indgå i en risikovurdering efter § 7, stk. 1, i hvidvaskloven
  • identificeret og vurderet den iboende risiko for at blive brugt til hvidvask og finansiering af terrorisme
  • afdækket sin risiko særskilt for henholdsvis hvidvask og finansiering af terrorisme
  • underbygget risikovurderingen med relevante oplysninger samt taget udgangspunkt i den supranationale og nationale risikovurdering og anden dokumentation på området. 

Undersøgelsens resultater

Undersøgelsen viser, at virksomhederne i deres risikovurderinger i vidt omfang har identificeret og vurderet de risikofaktorer, der som minimum skal indgå i en risikovurdering, og som er relevante for virksomhedernes forretningsmodel. 

To af virksomhederne har modtaget påbud om at revidere deres risikovurdering. Påbuddene drejer sig om følgende:

  • Den ene virksomhed har bl.a. i ikke tilstrækkelig grad identificeret og vurderet sine risikofaktorer i form af kundetyper, lande og geografiske områder, i sin vurdering af risikoen for at blive brugt til hvidvask og finansiering af terrorisme.
  • Den anden virksomhed har i et ikke tilstrækkeligt omfang afdækket sine risici særskilt for henholdsvis hvidvask og finansiering af terrorisme. Risikoen og indikatorerne for henholdsvis AML/TF er meget forskellige, hvilket er vigtigt, at virksomhederne har gjort sig klart.

Se de enkelte redegørelser

Hvis du vil vide mere

Lovgivning på hvidvaskområdet

Love, bekendtgørelser, direktiver mv. relateret til hvidvask er tilgængelige på Finanstilsynets hjemmeside.

Hjemmesiden indeholder også links til en række andre nyttige informationer, som virksomhederne kan bruge i deres arbejde.

Vejledning til hvidvaskloven

Finanstilsynets vejledning til hvidvaskloven har til formål at støtte virksomhederne i deres arbejde med at leve op til lovgivningen og dermed undgå at blive misbrugt til hvidvask og terrorfinansiering. 

FATF’s vejledning
Financial Action Task Force (FATF) udgave i 2018 en vejledning på området –  Guidance for a risk-based approach – Life insurance sector.

[1] Undersøgelse af livsforsikrings- og pensionsselskabers risikovurdering på hvidvaskområdet (finanstilsynet.dk)