Information om ansøgning om tilladelse til kreditservicevirksomhed

Kreditservicevirksomheder samt kreditkøbere og kreditinstitutter skal være opmærksomme på nye krav i lov om kreditservicevirksomhed og kreditkøbere.

Kreditservicevirksomhed

En kreditservicevirksomhed er en juridisk person, der som led i sin erhvervsmæssige virksomhed forvalter og fyldestgør rettigheder og forpligtelser i tilknytning til en kreditgivers rettigheder i henhold til en misligholdt kreditaftale eller til selve den misligholdte kreditaftale på vegne af en kreditkøber.

Hvis en kreditservicevirksomhed også udfører andre inddrivelsesaktiviteter, som ikke er omfattet af lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere, vil de fortsat være underlagt reglerne i lov om inkassovirksomhed.

Kreditkøber

En kreditkøber er enhver anden fysisk eller juridisk person end et kreditinstitut, som køber en kreditgivers rettigheder i henhold til en misligholdt kreditaftale eller selve den misligholdte kreditaftale som led i udøvelsen af sin erhvervsmæssige virksomhed.

Hvis en kreditkøber køber en misligholdt kreditaftale og søger at inddrive denne, vil kreditkøberen både være at betragte som både kreditkøber og som kreditservicevirksomhed og vil derfor skulle ansøge om tilladelse som kreditservicevirksomhed.

 

Finanstilsynet har samlet information til virksomheder, som ønsker at søge om tilladelse til at drive kreditservicevirksomhed samt information til kreditkøbere og kreditinstitutter om deres oplysningspligt.

Baggrund

Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere trådte i kraft den 30. december 2023. Loven implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere (NPL-direktivet) i dansk lovgivning.

Loven fremmer udviklingen af et sekundært marked for misligholdte lån ved at sikre regulatoriske rammer, der fjerner hindringer og fastsætter beskyttelsesforanstaltninger for overførsel af misligholdte lån fra kreditinstitutter til kreditkøbere. Samtidig beskytter loven låntagere og forbrugeres rettigheder. Det sker blandt andet ved at fastsætte nye kriterier for tilladelser til de virksomheder, der udfører kreditserviceringsaktiviteter og ved at give Finanstilsynet tilsynsbeføjelser på området.

Overgangsordning for virksomheder med tilladelse til at udføre inkassovirksomhed

Kreditserviceaktivitet var før den 30. december 2023 omfattet af inkassoloven og kravet om tilladelse til at udføre inkassovirksomhed. Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere har en overgangsordning, der sikrer, at inkassovirksomheder – uden tilladelse efter lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere – kan fortsætte kreditserviceaktiviteter i et halvt år efter reglernes ikrafttrædelse (indtil den 29. juni 2024), eller indtil Finanstilsynet træffer afgørelse. Undtagelsen for tilladelse forudsætter dog, at omfattede virksomheder senest den 29. februar 2024 sender ansøgning om tilladelse til at udføre kreditservicevirksomhed. Hvis de ikke ansøger senest den 29. februar 2024, vil de ikke efter den 29. februar 2024 kunne anvende overgangsordningen og må stoppe kreditserviceringsaktivitet, indtil tilladelse efter lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere gives.