Markedsudvikling for penge- og realkreditinstitutter 2023

Penge- og realkreditinstitutterne opnåede i 2023 et samlet resultat før skat på 71,4 mia. kr. Det var især højere nettorenteindtægter, der bidrog til fremgangen i forhold til året før.

Kontakt

Kontorchef

Niki Saabye
+4533558260
nis@ftnet.dk

Opdateret 6. maj 2024 efter fejlrettelse i periodens nedskrivningsprocent i bilag 8, 9 og 10.

De seneste to år har været præget af markante rentestigninger. Da de pengepolitiske renter er steget markant mere end indlånsrenterne, ligger pengeinstitutternes indlånsmarginaler på et historisk højt niveau.

Pengeinstitutternes udlånsmarginaler er samtidig faldet og er for husholdninger nu rekordlave. Det er ikke oplagt, at risikoen er faldet lige så kraftigt over de seneste år med rentestigninger og høj inflation.

Penge- og realkreditinstitutterne havde også betydelige kursgevinster på deres beholdning af aktier, obligationer og andre finansielle instrumenter, mens nedskrivningerne var på et lavt niveau. 

Pengeinstitutterne har forøget deres prioritetsudlån til boligejere betydeligt. I modsætning til fastforrentede realkreditlån øger dette risikoen – både for kunderne, som skal betale en variabel kort rente, og for pengeinstitutterne, som øger deres fundingrisiko.

Alt i alt har 2023 været et år med meget medvind for danske penge- og realkreditinstitutter, hvorfor det er vigtigt, at institutterne fortsat har fokus på deres risikostyring og ordentligt kredithåndværk.

Om analysen

Markedsudviklingsartiklen for penge- og realkreditinstitutter sammenfatter de konsoliderede regnskabs- og nøgletal for både penge- og realkreditinstitutter.

Læs hele markedsudviklingsartiklen for penge og realkreditinstitutter