Nye regler om insiderlister for SMV-vækstmarkeder

Som et led i at fremme SMV-vækstmarkeder erstattes reglerne om insiderlister i markedsmisbrugsforordningen for udstedere på SMV-vækstmarkeder med en mindre byrdefuld permanent liste over insidere.

Ifølge MiFID II bør formålet med SMV-vækstmarkeder være at lette små og mellemstore virksomheders adgang til kapital. Opmærksomheden er derfor rettet mod at mindske de administrative byrder for SMV’er.

Som et led i dette træder de nye regler i markedsmisbrugsforordningen og prospektforordningen med hensyn til at fremme brugen af SMV-vækstmarkeder i kraft den 1. januar 2021. I den forbindelse bliver kravet til føring af insiderlister ændret fra at være en ad hoc-udarbejdelse til at være en permanent liste.

Nuværende regelsæt om insiderlister for SMV-udstedere

Reglerne om insiderlister findes i artikel 18 i markedsmisbrugsforordningen. Pligten til at føre insiderlister gælder for udstedere og personer, der handler på udstederes vegne eller for deres regning.  Pligten indebærer, at udstedere eller personer, der handler på deres vegne eller for deres regning, skal

  1. udarbejde en liste over alle de personer, der har adgang til intern viden, og som arbejder for dem i henhold til en ansættelseskontrakt eller på anden måde udfører opgaver, hvorigennem de har adgang til intern viden, som f.eks. rådgivere, revisorer eller kreditvurderingsbureauer
  2. straks ajourføre insiderlisten
  3. forelægge insiderlisten for Finanstilsynet så hurtigt som muligt efter anmodning.

I medfør af de nuværende regler i artikel 18, stk. 6, i markedsmisbrugsforordningen er udstedere, hvis finansielle instrumenter optages til handel på et vækstmarked for SMV’er, fritaget for at udarbejde insiderliste, hvis følgende betingelser er opfyldt:

  1. Udstederen tager alle rimelige skridt for at sikre, at enhver person med adgang til intern viden anerkender de juridiske og lovgivningsmæssige pligter, der følger heraf, og er bekendt med de sanktioner, der er knyttet til insiderhandel og uretmæssig videregivelse af intern viden.
  2. Udstederen på anmodning er i stand til at levere insiderlisten til Finanstilsynet.

De gældende regler indebærer derfor, at udstedere på SMV-vækstmarkeder kun skal udarbejde en insiderliste på anmodning af den kompetente myndighed. Dette har i praksis vist sig at være af begrænset betydning, eftersom udstederne stadig er underlagt løbende overvågning af de personer, der kan betragtes som insidere i forbindelse med igangværende projekter.

Det nye regelsæt

Med de nye regler bliver kravet om kun at udarbejde insiderliste på anmodning af Finanstilsynet i artikel 18, stk. 6 erstattet af et krav om, at udstedere på et SMV-vækstmarked alene skal føre en permanent liste over insidere.

De nye regler, der træder i kraft den 1. januar 2021, medfører, at artikel 18, stk. 6, bliver ændret, så reglerne om insiderlister for udstedere på et SMV-vækstmarked bliver lempet.

Pligten indebærer, at udstedere, hvis finansielle instrumenter optages til handel på et SMV-vækstmarked, er berettiget til i deres insiderlister kun at medtage personer, der på grund af deres hverv eller stilling hos udstederen har regelmæssig adgang til intern viden.

Hvad skal udstederen være opmærksom på?

Udstederen skal ved udarbejdelse af den permanente liste over insidere være opmærksom på at få medtaget alle de personer, som har regelmæssig adgang til intern viden. Dette inkluderer f.eks. administrativt personale, som har regelmæssig adgang til intern viden, og ledelsespersoner med kompetence til at træffe ledelsesmæssige beslutninger, der påvirker udstederens fremtidige udvikling og forretningsmuligheder.

Personer, der handler på vegne af udsteder

Ændringen i artikel 18, stk. 6, vedrører alene udstederen. Enhver person, der handler på vegne af en udsteder, der er optaget til handel på et SMV-vækstmarked, eller for dennes regning, vil derfor fortsat være underlagt kravene i artikel 18, stk. 1-5.

Se forordningen.

 

Se mere information om udsteders håndtering af indsiderlister.